(VIDEO) Šta sve krije Bela kuća?

Autor: Republika

Svet

09.03.2019

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća je zvanična rezidencija i glavno radno mesto predsednika SAD u Vašingtonu.

RepublikaFoto: Ap photo
Bela kuća

Rezidencija je belo obojena neoklasicistička vila. Nalazi se u Pensilvanijskoj aveniji na broju 1.600 u Vašingtonu.

Isti naziv se koristi i za najuži krug državnih službenika oko predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Imanje je u vlasništvu Službe nacionalnih parkova Sjedinjenih Američkih Država i deo je Predsedničkog parka.

Gradnja rezidencije započeta je 1792. po nalogu Džordža Vašingtona, a arhitekta je bio Džejms Hoben iz Irske. Prva rezidencija završena je 1800. godine, ali su je spalile britanske trupe u Britansko-američkom ratu (1812—1814). Obnova rezidencije, ponovo pod rukovodstvom Džejmsa Hobena, započeta je 1819. godine.

Svoj današnji izgled bela kuća dobila je konačno 1934, kada je Frenklin Ruzvelt preneo takozvanu Ovalnu kancelariju, radnu sobu predsednika SAD, na zapadnu stranu. Svoj naziv "Bela kuća" rezidencija je dobila 1901, po ideji Teodora Ruzvelta, zbog njene bele fasade.

U Beloj kući postoje 132 sobe – ne uključujući kupatila kojih ima 35. Možete se popeti ili sići pomoću tri lifta ili osam stepeništa, na ukupno šest spratova. Dodajmo tu i 28 kamina, 147 prozora i 412 vrata, ali ne zaboravimo – teniski teren, stazu za trčanje, bioskop, kuglanu i bazen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading