Procurili tajni podaci o razlozima razlaza: Evo zašto je puko samit Trampa i Kima!

Autor:

Svet

03.03.2019

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neslavno završeni drugi po redu sastanak šefa SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Hanoju 27. i 28. februara doveo je svet na ivicu nove nuklearne krize, a razlog zbog kog je došlo do zahlađenja odnosa je nesaglasnost Pjongjanga da zatvori centralu za obogaćivanje uranijuma u gradu Čolima, nedaleko od glavnog grada te zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Kim

Naime, britanski list Sandej tajms, pozivajući se na bivšeg saradnika ambasade Severne Koreje u Londonu, piše da je Tramp rekao Kimu da SAD znaju za tu fabriku i zahtevaju da je Severna Koreja uništi. Izvor tvrdi da je Kim Džong Un to hladno i neopozivo odbio, zbog čega su razgovori dvojice lidera momentalno prekinuti, a njih dvojica više se nisu vraćala za pregovarački sto.

Inače, američke obaveštajne službe, prema pisanju britanskog lista, odavno su znale za postojanje tih postrojenja i dugo su pratile njihov rad.

Naime, do tih podataka došao je centar za neširenje nuklearnog oružja instituta za međunarodno istraživanje Midlberi u Kaliforniji i to na osnovu analiza satelitskih snimaka.

Tramp: Severna Koreja ima neverovatnu, briljantnu ekonomsku budućnost ako postigne dogovor, ali ako ne postigne, onda nema šanse

Prema rečima jednog od prisutnih na sastanku u Hanoju, Kim nije hteo ni da čuje za zatvaranje postrojenja i zahtevao je da se Severnoj Koreji odmah ukinu sankcije. Kako je Tramp to odbio, došlo je do razlaza i svako je otišao na svoju stranu.

Prekid vežbi sa Južnom Korejom

SAD i Južna Koreja donele su odluku da stave tačku na godišnje vojne vežbe koje se održavaju na Korejskom poluostrvu kako bi stvorile povoljnu klimu u pregovorima sa Severnom Korejom o denuklearizaciji poluostrva.

Odluku su doneli ministri odbrane dve države Džeong Kjeong Du i Patrik Šanan tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora. Iako se vežbe više neće održavati, dve saveznice odlučile su da vojske ostanu na visokom stepenu pripravnosti.

Bela kuća saopštila je potom da Donald Tramp i Kim Džong Un nisu postigli dogovor na samitu u Hanoju 27. i 28. februara, ali da su imali dobar i konstruktivan susret. S druge strane, ministar inostranih poslova Severne Koreje Ri Jang Ho izjavio je da je Pjongjang ponudio da uništi svoje nuklearne objekte ako mu delimično budu ukinute sankcije.

Grlio zastavu ko pijan banderu

Predsednik SAD Donald Trump u subotu je održao improvizovani dvočasovni govor na konferenciji koju je organizovala Američka konzervativna unija, koji je ocenjen kao njegov najduži govor otkad je predsednik. On je vređao protivnike prethodno izgrlivši američku zastavu okačenu o jarbol, a mnogi su na društvenim mrežama prokomentarisali da je izgledao kao pijanac koji se drži za banderu.

- Znate, sada se totalno ne držim scenarija i tako sam i pobedio na predsedničkim izborima - ne držeći se scenarija - rekao je samouvereni Tramp prethodno izgrlivši zastavu.

On nije propustio priliku da spomene i svoju veliku rivalku Hilari Klinton, rekavši da se šalio kada je tokom kampanje rekao Rusima da se potrude da pronađu njene mejlove.

- Zatvorite je, zatvorite - čuli su se povici iz publike koji su gromoglasnim aplauzom podržali predsednika.

Tramp je povodom neuspelog samita juče izjavio da Severna Koreja ima svetlu ekonomsku budućnost ukoliko dve zemlje postignu dogovor, ali da nema nikakvu šansu ukoliko se ne odrekne nuklearnog naoružanja.

- Severna Koreja ima neverovatnu, briljantnu ekonomsku budućnost ako postigne dogovor - rekao je Tramp na godišnjoj političkoj konferenciji konzervativnih aktivista i izabranih zvaničnika širom SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading