Poljska pokreće nov model regrutovanja u vojsku

Autor: Tanjug

Svet

22.08.2017

11:13 >> 11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da pokreće nov program unapređenja odbrambenih kapaciteta zemlje u okviru koje će studenti na dobrovoljnoj osnovi moći da pohađaju vojnu obuku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Poljska armija na paradi

Poljska čini napore da poveća svoje odbrambene kapacitete usred porasta zabrinutosti u regionu zbog vojnih aktivnosti Rusije, a takođe unapređuje naoružanje i vojsku, prenosi AP.

Tokom akademske godine na univerzitetima bi trebalo da se održi teoretska i praktična obuka za oko 10.000 dobrovoljaca što bi povećalo rezervni sastav poljske vojske.

Zvaničnici ministarstva odbrane i prosvete potpisali su sporazum tim povodom. Poljska je formirala i Teritorijalne odbrambene snage, novu vojnu strukturu koja bi 2019. godine trebalo da broji oko 53.000 ljudi.

Stoltenberg u Varšavi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetiće u petak bataljon Alijanse pod američkom komandom u Poljskoj, u trenutku kada vlada zabrinutost na istočnom krilu NATO-a zbog velikih ruskih vojnih vežbi u susednoj Belorusiji narednog meseca.

- Stoltenberg će u četvrtak razgovarati sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Varšavi, pre nego otputuje u NATO bazu u gradu Ožiš, na severu zemlje - izjavio je zamenik poljskog ministra odbrane Tomaš Šatkovski za lokalne medijie, a prenosi agencija Frans pres.

Multinacinalni bataljon u Ožišu jedan je od četiri koje je NATO ovog proleća rasporedio u Poljskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, u sklopu jačanja istocnog krila Severnoatlantskog saveza prema Rusiji.

Borbeni bataljon od oko 800 vojnika, raspoređen u Poljskoj, pod američkom je komandom uz učestvovanje britanskih, rumunskih i hrvatskih vojnika.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading