Češka služba BIS žestoko optužila Rusiju: Iz ove zgrade Putin špijunira Evropu!

Autor:

Svet

22.02.2019

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je svoju karijeru državnika započeo kao visoko obučeni agent ruske tajne službe KGB, danas sa čela jedne od najmoćnijih država preko izuzetno razvijene mreže špijuna prati sva za Rusiju krucijalna dešavanja na tlu Evrope.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Putin

Pritom, centar iz kog sve to čini, a u kom se nalazi veliki broj pripadnika specijalnih snaga Ruske Federacije GRU, smešten je u srcu češke prestonice Pragu, i to unutar ruske ambasade.

To tvrdi češka obaveštajna služba BIS, koja u najnovijem izveštaju ističe da su ruski špijuni ponovo preuzeli primat nad obaveštajnim radom u državama koje su nekad bile pod snažnim sovjetskim uticajem.

- Rusi nikad nisu ni napuštali Češku. Ona je najsnažnije uporište i poligon odakle obaveštajci Vladimira Putina operišu po Evropi - stoji u izveštaju BIS, dok zapadni mediji dodaju da se sve odvija kao u najslavnijim danima Hladnog rata.

- Osim agenata GRU u Pragu su smešteni i hakeri iz grupe Turla i APT28, koji su odgovorni za mnoge sajber napade na neke od najmoćnijih evropskih institucija - navodi još češka služba u iscrpnom izveštaju.

S druge strane, češki predsednik Miloš Zeman, koji važi za čoveka bliskog Rusiji i neprijateljski nastrojenog prema Zapadu, ismejao je taj nalaz tvrdeći da je on neozbiljan.

- Taj izveštaj BIS, to su samo glupa naklapanja - poručio je Zeman.

Češki novinar Ondrej Kundru, međutim, tvrdi da je dobar deo češke političke elite i dalje pod snažnim uticajem Moskve, a da je predsednik Zeman samo vrh ledenog brega kada su u pitanju Putinovi saradnici unutar češkog političkog sistema.

Podsetimo, upravo je agent GRU optužena prošle godine da je učestvovala u trovanju bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u britanskom gradiću Solsberiju. Tada se Češka pojavljivala kao zemlja iz koje je navodno stigao otrov novičok, korišćen za taj napad.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading