Zapad u panici: Rusija i Belorusija postaju federacija?

Autor:

Svet

20.08.2017

19:01 >> 18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i Belorusija, tradicionalno najbliže partnerske zemlje od raspada SSSR, uskoro bi mogle da stvore savez po ugledu na države sa federativnim uređenjem, a prvi korak ka tome su najveće vojne vežbe te dve sile zakazane za naredni mesec.

RepublikaFoto: youtube.com/Ruptly TV
Saveznici: Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

To tvrde zapadni mediji, navodeći da ruski i beloruski predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko žele ujedinjenje kako bi se odlučnije suprotstavljali NATO i Sjedinjenim Državama.

Kako ističu, vojne vežbe su samo izgovor za to, što potvrđuje i činjenica da će se manevri odvijati na samim granicama nekih od najvažnijih članica Alijanse na istoku planete, poput Poljske.

Da se antiruska javnost trese zbog najvećih rusko-beloruskih vojnih vežbi još od vremena Sovjetskog Saveza, potvrđuje činjenica da su Putinovi i Lukašenkovi kritičari počeli da ističu kako su dvojica lidera namerno oružanim manevrima dali ime Zapad kako bi provocirali NATO.

- Postoji i bojazan da je Putin čak spreman da narednog meseca iskoristi vojne vežbe sa Belorusijom kao izgovor za invaziju na tu zemlju. One će njemu poslužiti kao trojanski konj. Strahuje se da hoće da ponovi krimski scenario - navodi američki CNBC aludirajući na to što se 2014. poluostrvo Krim voljom naroda na referendumu odlučilo za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Ruskoj Federaciji, a za šta Zapad uporno optužuje šefa Kremlja da je anektirao tu teritoriju.

Osim toga, američka TV-stanica naglašava i da su Moskva i Minsk lažirali podatke o vojnim vežbama, te da na njima neće učestvovati 13.000, već više od 100.000 ljudi.

- Ako bi došlo do invazije na Belorusiju, sledeća Putinova meta bila bi Gruzija, zemlja koja se odavno približila Vašingtonu. Takođe, Rusija koristi vojne vežbe da ponizi Ukrajinu, ali i Poljsku - rekao je Leon Aron sa ruskih studija na američkom Enterprajs institutu.

Podsetimo, NATO je sa saveznicima u ovom periodu imao dve masovne vojne vežbe na samom pragu Ruske Federacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading