Rusi uhapsili čoveka koji je uništavao Komercijalnu banku: Određen mu pritvor od 30 dana

Autor: srbijadanas.com

Svet

16.02.2019

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u Rusiji odredio je danas pritvor od mesec dana Filipu Delpalu, izvršnom direktoru kompanije Baring Vostok Capital Partners, nakon što je uhapšen pod sumnjom za proneveru novca, piše Rojters.

Foto: Ilustracija

Delpal je jedan od nekoliko rukovodilaca kompanije Baring Vostok zajedno sa Majlom Kalvejom koji je za isti prekršaj uhapšen u četvrtak.

Inače, Filip Delpal je jedan od ljudi koji su godinama unazad uništavali Komercijalnu banku.

Nakon što je portal SrbijaDanas.com raskrinkao afere koje su se dešavale u Komercijalnoj banci, uključujući davanje nenaplativih kredita, Delpal koji koji je bio član Upravnog odbora banke i predstavnik EBRD podneo je ostavku.

Podsetimo, Komercijalna banka, koja je u većinskom državnom vlasništvu, jedna od najjačih banaka koje posluju u Srbiji, dala je 230 miliona evra kredita koje ne može da naplati. Banka je iz godine u godinu beležila plus u poslovanju i svi su mislili da je ona jedno od najjačih državnih preduzeća koje neprekidno raste. Malverzacije i lažni rezultati poslovanja banke otkriveni su zahvaljujući sporazumom koji je Srbija sklopila sa MMF.

MMF je dao nalog Srbiji da se uradi ocena aktive, kredita u 16 banaka u Srbiji, takozvani AQR, kako bi se utvrdila visina nenaplativih kredita u srpskim bankama. Tada, 2014. godine, u vanrednoj eksternoj reviziji, koju je naložila Narodna Banka Srbije, otkriveno je da 230 miliona evra u Komercijalnoj banci nisu klasifikovani kao NPL-ovi (Nonperforming loan), nenaplativi krediti.

Od 2013. godine Komercijalna banka počinje da posluje u minusu, ali u javnost iznosi podatke o dobrom poslovanju iako je to daleko od istine.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading