ERDOGAN: Ne odustajemo od S-400

Autor: Tanjug

Svet

16.02.2019

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska neće odustati od kupovine raketnog sistema odbrane S-400 od Rusije, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Rojters navodi da se Erdogan obratio dan nakon isteka roka Turskoj da odgovori na ponudu SAD.

Turska, koja je članica NATO-a, u više je navrata saopštila da je posvećena kupovini S-400, uprkos brojnim upozorenjima SAD da taj sistem ne može da se integriše u sistem raketne odbrane NATO.

Američki zvaničnici dali su Turskoj neformalni rok do 15. februara da se izjasni o američkoj ponudi.

Kako podseća Rojters, to znački da je ponuda SAD Turskoj o kupovini američkog sistema "Pejtriot", vredna 3,5 milijardi dolara, propala.

Agencija dodaje da bi ova odluka Turske takođe mogla da ugrozi i moguću kupovinu američkih lovaca "F-35" i izazove američke sankcije.

- Napravili smo dogovor s Rusijom po pitanju S-400, ne dolazi u obzir da to poništimo. To je završeno - rekao je Erdogan na samitu u Sočiju.

Prema njegovim rečima, Turska je razmatrala kupovinu "Pejtriota", ali je bilo problema o proizvodnji i isporuci sa zvaničnim Vašigtonom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading