Putin o Trampu: On pokušava da ispuni predizborna obećanja, što je retka praksa u SAD

Autor: Tanjug

Svet

14.02.2019

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedina ispravna odluka, kada je reč o najavljenom povlačenju američke vojske iz Sirije, predavanje kontrole nad teritorijama na kojima se vojnici SAD nalaze sirijskim oružanim snagama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sastanak u Sočiju: Lider Irana, Rusije i Turske

- Što se tiče povlačenja američke vojske, znamo da predsednik Sjedinjenih Američkih Država (Donald) Tramp prilično aktivno radi na ispunjavanju svojih predizbornih obećanja, što se veoma retko dešava u političkom životu SAD u praksi. Jedno od tih obećanja bilo je povlačenje američke vojske iz Sirije, ali kako je ovde malopre navedeno, unutrašnja politička situacija je takva, da ne uspeva uvek da postigne one ciljeve koje je pred sebe postavio. Šta će se dalje događati ne znamo, ali danas konstatujemo da velikih promena na teritoriji nema - rekao je Putin nakon trilateralnog sastanka o Siriji s liderima Irana i Turske, Hasanom Rohanijem i Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju. 

Ruski predsednik je istakao da bi povlačenje američkih vojnika iz Sirije bilo pozitivan korak, kao i da je neophodno da se te oblasti vrate pod kontrolu Damaska.

- Polazimo od toga da će se to ipak dogoditi, a ako to bude tako, jedino ispravno rešenje pitanja bezbednosti jeste predavanje tih teritorija pod kontrolu sirijskih oružanih snaga - rekao je Putin. 

 

 

On je dodao da bi povlačenje američke vojske bilo pozitivan korak, jer bi doprinelo stabilizovanju situacije u toj oblasti Sirije. 

Putin je naglasio da očuvanje teritorijalne celovitosti Sirije, uz rešavanje sukoba, važi i za zonu Idliba.

- Svi polazimo od toga da jedan od principa rešavanja krize mora da bude poštovanje teritorijalne celovitosti Sirije. To se tiče i zone Idliba, to se tiče i teritorija oko Eufrata, uključujući istočni deo - rekao je Putin. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading