Putin u Sočiju domaćin Rohaniju i Erdoganu: Prisustvo terorista u Siriji se ne sme tolerisati

Autor: Tanjug

Svet

14.02.2019

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednici Turske, Rusije i Irana, Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani, razgovarali su danas u Sočiju o situaciji u Siriji, a Putin je istakao da se prisustvo terorističkih grupa u regionu Idliba u Siriji ne sme tolerisati, prenosi Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rohani, Putin i Erdogan

Prema njegovim rečima, napori Moskve, Ankare i Teherana rezultirali su primirjem koje se poštuje u većem delu Sirije, prenosi Tas s.

- Primirje važi na skoro celoj teritoriji države, što znači da je procenat nasilja smanjen. To je specifična zajednička mera i nesumnjivo pozitivan rezultat - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, agresivne akcije ekstremista u Idlibu ne bi smele da prođu nekažnjeno.

On je kazao i da je demilitarizovana zona u toj oblasti bila samo privremena mera.

Ruski predsednik je tokom trojnog sastanka istakao da su se tri države obavezale da će razgovarati o praktičnim koracima kako bi eliminisali žarište terorizma u idlibu.

- Primirje je na snazi u Idlibu, ali to ne znači da možemo da tolerišemo prisustvo terorističkih grupa u tom području. Iz tog razloga predlažem konkretne korake koje bi Rusija, Turska i Iran mogle da preduzmu kako bi dovršile eliminaciju ovog žarišta terorizma - rekao je Putin.

 

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je na sastanku da postoji neizvesnost kada je reč o povlačenju američkih snaga iz Sirije, koje je Vašington najavio ali se u stvarnosti ništa nije dogodilo.

- SAD su objavile planove o povlačenju snaga iz Sirije - rekao je Erdogan, te ukazao na neizvesnost koja ostaje po pitanju kako će se taj proces sprovesti.

- Verujem da moramo da radimo zajedno u toj sferi - rekao je Erdogan.

Turski predsednik je naglasio da Ankara radi sve što je moguće da spreči ekstremiste da napadaju ruski vojnu bazu Hmejmim u Siriji.

Turske bespilotne letelice "nisu otkrile nikakvu tešku opremu u tom području", rekao je Erdogan.

Najvažnije je da se eliminišu terorističke jedinice u Siriji, rekao je Erdogan, te istakao da neće biti mira ukoliko se ne eliminišu iz područja istočno od reke Eufrat i Manbidža i dok sirijska legitimna vlast ne preuzme kontrolu u toj oblasti.

Turska i Rusija treba da koordiniraju svoje napore u stvaranju zone bezbednosti, zaključio je Erdogan. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading