Pompeo u panici: Ubeđuje Evropu da se odupre uticaju Rusije

Autor: Republika

Svet

13.02.2019

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao se na 30. godišnjicu pada komunizma kako bi ubedio zemlje centralne i istočne Evrope da se odupru kineskom i ruskom uticaju. On je u bazi u Bemovu Piskom na severoistoku Poljske upozorio da Rusija ima velike planove da dominira Evropom.

RepublikaFoto: youtube.com/Fox News
Majk Pompeo

On je dodao da je rat u Ukrajini Sjedinjenim Državama otvorio oči da Rusija može da pokuša da otvori drugi front upravo tu, na istočnom krilu NATO.

Američki državni sekretar je u obilazak baze kraj Ožiša, u kojoj je smešten multinacionalni bataljon NATO pod američkom komandom, došao zajedno sa šefom poljske diplomatije Jacekom Čaputovičem.

Pompeo je naglasio da istorija Poljske svedoči o tome da sredstva zastrašivanja moraju da budu u prvom planu strateškog razmišljanja zapadnih vojnih saveznika.

- Pokušaji destabilizacije od Rusije moraju da naiđu na naš odlučan otpor. Jedan od naših koraka je naše prisustvo na istočnom krilu NATO. To je jedan od temeljnih principa da je napad na jednu članicu NATO napad na sve - rekao je Pompeo. Šef Stejt departmenta dodao je da SAD i zapadne demokratije moraju da čine sve što je u njihovoj moći da zaustave takve napade kao što je, kako je kazao, invazija na Ukrajinu, aneksija Krima ili ničim izazvani napad Rusa na ukrajinske brodove u Crnom moru.

Pompeo je u Varšavu doputovao juče, na američko-poljsku konferenciju o Bliskom istoku, koja počinje večeras.

Govoreći na turneji po Evropi, Pompeo je rekao da Kina i Rusija predstavljaju dvostruku pretnju demokratskim i slobodnim tržištima od pada Berlinskog zida 1989. godine, preneo je AP.

On je rekao da su postkomunističke zemlje posebno ranjive na kineske i ruske investicije i političko mešanje.

Pompeo je ukazao na evropsku zavisnost od ruske energije, rusku podršku gasovodu Severni tok 2, koji će kako mnogi strahuju povećati oslanjanje na Rusiju, kao i ulazak Kine na evropsko telekomunikaciono tržište putem kompanije Huavei.

Da bi se izborile sa tom pretnjom, rekao je on, SAD će povećati angažman u regionu kroz sporazume o odbrambenoj saradnji i razmenu programa.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading