Ambasador Venecuele u Rusiji optužio Gvaida da je obučavan u Srbiji

Autor: Agencije

Svet

12.02.2019

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Venecuele u Rusiji Karlos Rafael Faria Tortosa optužio je opozicionog lidera Huana Gvaida, koji se samoproglasio za predsednika te južnoameričke države, da je "malo više od marionete Vašingtona" i da je bio poslat u Srbiju "da uči".

RepublikaFoto: AP/Rodrigo Abd
Huan Gvaido

On je u obraćanju poslanicima Saveta Ruske Federacije, na temu krize u Venecueli, rekao da je Vašington pre deset godina "regrutovao" Gvaida, koji je i predsednik Nacionalne skupštine Venecuele.

- Gvaido je, prema našim informacijama, regrutovan pre otprilike deset godina. Njega su poslali u Srbiju da uči, to verovatno znate. Odatle je sve počelo - istakao je Tortosa.

Tortosa kaže da su SAD smatrale da je Gvaido spreman, ali da je lider opozicije potpuno nespreman za ovakav zadatak i da ga je Vašington iskoristio kao marionetu, prenose ruski mediji.

Ambasador Venecuele naglasio je da koncept "privremenog predsednika" ne postoji u venecuelanskom Ustavu i da Gvaido i njegovi saveznici u SAD tvrde suprotno samo da bi "prevarili ljude širom sveta".

Tortosa je podsetio da je ekonomski rat protiv njegove zemlje započet odmah nakon smrti bivšeg predsednika Venecuele Uga Čavesa i da je to glavni uzrok političke krize.

Diplomata je priznao da su Venecuela i njen predsednik Nikolas Maduro napravili mnogo grešaka, ali one nisu dovele zemlju u ovakvu situaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading