Merkel traži garancije da "Huavej" neće slati podatke Kini

Autor: Tanjug

Svet

05.02.2019

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su Nemačkoj potrebne garancije da kineska kompanija "Huavej Tehnolodžiz" neće prosleđivati podatke Kinezima, pre nego što se tom dobavljaču telekomunikacione opreme odobri učešće u izgradnji nemačke 5G mreže.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Merkelova, koja se nalazi u poseti Japanu, rekla da je zbog bezbednosne zabrinutosti važno da se razgovara s kineskom vladom i da "kompanija jednostavno ne predaje podatke državi", prenosi agencija Rojters.

Merkelova je rekla studentima na univerzitetu Kejo da je bezbednost važna ukoliko firme žele da rade u Nemačkoj i da mora biti jasno da kineska država ne sme da pristupa svim podacima preko kineskih proizvoda.

"Huavej" se našao na udaru međunarodne kontrole zbog, kako podseća britanska agencija, svojih veza s kineskom vladom i sumnji da bi Peking mogao da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje, što ova firma negira.

Nemačka vlada tek treba da zauzme stav o tome da li će slediti druge zemlje koje su isključile "Huavej" sa svog tržišta zbog, kako navode, nacionalne sigurnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading