Maduro dobio ultimatum: Da raspiše izbore za osam dana ili...

Autor: Tanjug

Svet

26.01.2019

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka se pridružila Francuskoj i Španiji saopštenjem da će podržati lidera opozicije u Venecueli Huana Guaida kao tehničkog predsednika ukoliko vlada predsednika Nikolasa Madura ne raspiše izbore u narednih osam dana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Poster Nikolasa Madura na ulazu u park Karakas u Venecueli

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je svoju odluku da će podržati Guaida na Tviteru.

"Narod Venecuele bi trebalo da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti", napisao je Makron na francuskom i španskom jeziku, dodajući da će Francuska raditi sa svojim partnerima na političkom procesu koji će rešiti krizu u Venecueli.


Premijer Španije Pedro Sančez saopštio je da je Guaido "osoba koja bi trebala da bude na čelu tranzicije ka slobodnim izborima", prenosi AP.
Foto: Tanjug/AP
Nikolas Maduro

Portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel poručila je na Tviteru da "narod Venecuele mora da ima mogućnost da slobodno i bezbedno odluči o svojoj budućnosti".


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom danas razmatra situaciju u Venecueli, nakon što se Guaido proglasio tehničkim predsednikom u sredu. Sednica je sazvana na zahtev američkog državnog sekretara Majka Pompea.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo

Guaido je na čelu venecuelanskog Kongresa, koji smatra da je Madurova pobeda na prošlogodišnjim izborima izvojevana krađom.

SAD, Britanija, kao i više zemalja latinske Amerike podržale su Guaida kao predsednika Venecuele, dok Maduro, koji uživa podršku Kine, Rusije i drugih, tvrdi da je u toku pokušaj državnog udara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading