OPOMENE HRVATSKOJ: EK pokrenula postupke protiv "neposlušnih" članica

Autor: Tanjug

Svet

24.01.2019

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eropska komisija je u okviru januarskog paketa o povredama evropskog prava pokrenula postupke protiv Hrvatske u nekoliko slučajeva, prenosi Hina.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako agencija navodi, Hrvatskoj je u četvrtak, zajedno sa još 14 država članica, upućena službena opomena u kojoj se traži pravilno prenošenje Direktive o energetskoj efikasnosti.

Hrvatska je zajedno sa Rumunijom dodatno dobila službenu opomenu zbog toga što nije dostavila izveštaje o napretku u postizanju optimalnih nivoa troškova u skladu sa minimalnim zahtevima energetske efikasnosti za zgrade i građevinske elemente, navodi agencija.


Hrvatskoj je upućena i službena opomena u vezi sa ograničenjima pružanja multidisciplinarnih usluga za advokate, ograničenjima oglašavanja i ograničenjima prava na obavljanje delatnosti (povreda Direktive EU o uslugama i o osnivanju advokatskog posla i advokatskih kancelarija).
RepublikaFoto: pixabay.com
Zastava Češke

Zbog neispunjavanja obaveze iz Direktive o energetskoj efikasnosti zgrada, Evropska komisija je pokrenula tužbu pred Sudom EU protiv Češke i Slovenije.


Protiv 27 zemalja članica, za sve osim Danske, Komisija je pokrenula postupak kako bi osigurala pravilnu primenu pravila EU o uslugama i priznavanju stručnih kvalifikacija.
Foto: pixabay.com
Zastava Slovenije

Službene opomene su, kako se navodi, upućene zbog neusklađenosti zakonodavstva i pravne prakse 27 zemalja članica s pravilima EU o priznavanju stručnih kvalifikacija i odgovarajućem pristupu delatnostima.

Komisija je, inače, u četvrtak odlučila da zatvori postupke protiv Hrvatske, Francuske, Irske, Holandije, Portugala i Španije, koji su pokrenuti zbog neprenošenja pravila o kibernetičkoj sigurnosti u nacionalna zakondavstva.

Postupak je obustavljen nakon što su navedene države dokazale da je prenošenje novih pravila u nacionalno pravo u skladu sa Direktivom, navodi agencija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading