AUSTRALIJA GORI: Temperature i do 46 stepeni, petak bi mogao da bude NAJSOPASNIJI DAN

Autor: Republika

Svet

22.01.2019

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se na severnoj hemisferi svet bori sa snegom i hladnoćom, Australija će se idućih dana suočiti sa temperaturom i višom od od 40 stepeni, a vreli talas će, predviđaju meteorolozi, trajati pet dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Meteorolog Rob Šarp najavljuje izuzetno visoke temperature i kaže da bi petak mogao da bude najopasniji dan kada je reč o požarima.

Kako je dodao, više od 200 požara trenutno gori širom Australije.

- Tek smo prošli kroz najtopliji decembar ikad zabeležen. U ovom poslednjem talasu vrućina imali smo četiri dana koja su među deset najtoplijih ikad zabeleženih u Australiji i najtopliju noć ikada - objašnjava ovaj meteorolog. 

Nažalost, dodaje, požari će jačati dok ne dosegnu vrhunac u petak, kad će vetar i temperature biti gori nego danas, prenosi sajt Index. 

- To će dovesti do visoke opasnosti od požara za više okruga, pa čak i ekstremne opasnosti od požara u delovima Tasmanije, što je izuzetno retko - napominje Šarp.

Najviša prognoza za Adeleid je čak 44 stepena u četvrtak, a za Sidnej 43 tokom vikenda, javlja News.com.au. Najtoplije cće biti u petak u Svom Hilu - čak 46 stepeni. 

Posebno visoke temperature očekuju se u Južnoj Australiji, Novom Južnom Velsu, Kvinslendu i Viktoriji, počevši od danas.

Vrućina će prema prognozama trajati do Dana Australije, nacionalnog praznika koji se obeležava 26. januara.

Stanovnicima Australije prete i druge vremenske nepogode: monsun se formira severno od ovog kontinenta, mogući tropski ciklon zapadno, a vetar s kišom očekuju Pert i Južnu Australiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading