Novi ekonomski slom preti svetu! Evo ko nas vuče u propast!

Autor:

Svet

21.01.2019

21:14 >> 21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmnogoljudnija zemlja sveta na kraju 2018. zabeležila drastično smanjenje ekonomskog rata, najniže u poslednjih 28 godina, što je zabrinulo čitavu planetu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping sa Donaldom Trampom

Brojni ekonomski eksperti već nekoliko puta su upozorili javnost širom planete da bi 2019. godina mogla da donese novu dramatičnu finansijsku krizu, goru od one iz 2008, čemu bi, kako su naglašavali, umnogome mogla da doprinese druga najmoćnija privreda sveta - Kina.

Bojazan da bi te zastrašujuće prognoze lako mogle da se obistine juče je dodatno raspirio dugoočekivani izveštaj kineskih vlasti o ekonomskom rastu najmnogoljudnije države sveta za poslednji kvartal 2018, po kom se ispostavilo da je ta zemlja zabeležila najlošije rezultate u poslednjih 28 godina. Naime, procenat napretka iznosi svega 6,6, što se delom objašnjava nedavnom trgovinskom konfrontacijom Pekinga sa administracijom šefa Bele kuće Donaldom Trampom, usled koje je Kina izgubila dragoceni deo prihoda.

6 odsto globalne trgovine drži Kina, a predviđa se da će uskoro biti 10 odsto

Osim toga, mnogi eksperti objašnjavaju da je pad rezultat "prirodnih" zakona tržišta, po kojima se dešava da jedna zemlja može u dužem periodu da beleži neviđeni uspon, ali da u jednom trenutku mora doći do zasićenja.

- Niko u Kini nije imao iluziju da se rekordne stope rasta mogu održavati unedogled. Bilo je, takođe, sasvim jasno da ultrabrzi i usmeravani kineski razvoj nužno stvara neravnoteže i deformacije u ekonomskom sistemu. O tome su otvoreno govorili i kineski političari. Nepoznanica je bila vezana za trenutak kada bi mogla da počne nova faza sporijeg rasta, u kom opsegu će se taj rast kretati i, najvažnije, kako će se Kina nositi sa strukturnim problemima nastalim u višedecenijskom periodu ogromnog rasta - objašnjavao je još 2015. naš stručnjak Nebojša Katić, koji se osvrnuo na tadašnji blagi pad kineskog ekonomskog rasta.

Kako je on tada podsetio, sredinom juna 2015. indeks berze u Šangaju je dostigao istorijski maksimum, posle kog je usledio veliki pad.

- To se kao talas prenelo i na ostatak sveta i sve velike berze su prošle kroz nekoliko dana panike i velikih padova kakvi odavno nisu viđeni - podsetio je Katić.

Kineski vicepremijer putuje u SAD

Kineski najviši pregovarač za oblast trgovine vicepremijer Lju He putuje u Vašington 30. januara. Trebalo bi da razgovara sa Robertom Lajtajzerom, predstavnikom za trgovinu administracije Donalda Trampa, s ciljem prevazilaženja daljih nesuglasica između Vašingtona i Pekinga i izbegavanja eskalacije trgovinskog rata.

A upravo to bi moglo da se dogodi i sada, strahuju svetski ekonomisti, koji veruju da upumpavanje novca u budžet Kine ne bi moglo da popravi svu štetu koja u trenu može da nastane na tržištima. Oni su reagovali na najave vlade u Pekingu da će u narednim danima Narodna banka Kine u novčani krvotok druge po veličini ekonomije sveta upumpati dosad rekordnih 570 milijardi juana (oko 83 milijarde američkih dolara).

Takođe, naslućuje se da će predsednik Si Đinping putem smanjenja poreskih i drugih davanja rasteretiti privredu za čak dve milijarde juana (više od 295 milijardi dolara) kako bi izbegao dalje gubitke i prelivanje krize na druga tržišta.

- Naša zemlja trpi zbog spora sa SAD, ali je dosadašnji udar izdržljiv - samouvereno je rekao šef kineskog statističkog biroa Ning Đidže.

Teorije zavere: Kina sve radi namerno da bi uništila Ameriku

Brojni zapadni mediji utrkivali su se u prethodnom periodu da Kinu optuže za mnoga zla u svetu, pa je sada takav slučaj bio i sa aktuelnim upozorenjima na novu finansijsku krizu, za koju se tvrdi da je možda baš potekla iz Kine.

Takve spekulacije podstakla je nedavna izjava kineskog vojnog stratega Vanga Sjengsueja, koji je istakao da bi njegova zemlja, ukoliko bi to bilo neophodno, mogla da skrši moć SAD ne ispalivši nijedan metak.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Nova pretnja više nije direktna konfrontacija zemalja. Danas to više nije borba oružja protiv oružja, aviona protiv aviona i tenkova protiv tenkova. Konfrontacija dobija mnoštvo različitih oblika u različitim oblastima, na primer, u domenu finansija ili medija - naglasio je Vang.

Uprkos teorijama zavere o navodnim akcijama Kine, jasno je da bi sve što ta zemlja radi Americi veoma lako moglo i njoj da se olupa o glavu jer jedna bez druge trenutno ne mogu. Međutim, Kina možda jeste u nešto boljoj poziciji od SAD u slučaju krize jer sve njene finansijske tokove kontroliše država, te bi ih tako i lakše zaštitila. 

Uprkos takvim najavama, ekonomista Katić je tokom vikenda za Novosti upozorio planetu da se ne opušta.

- Pripadam pesimističnijem krugu ekonomista, koji veruju da će nova kriza biti slična ili teža od one iz 2008. Gotovo svi pokazatelji rizika danas su lošiji nego pre deset godina, a kapaciteti država da se sa krizom nose velikim delom su potrošeni na saniranje prethodne. Na sceni je opasan ekonomski rat Kine i SAD, EU je u dubokoj krizi, Latinska Amerika je u nevoljama. Dodatni faktor rizika je vezan za usporavanje rasta kineske privrede i to je novi, loš fenomen, koji nismo imali 2008. - naglasio je Katić.

Inače, postoje uverenja da je Tramp bio odlučan da tržište SAD zaštiti od kineskih proizvoda jer je znao da Kini preti pad koji bi se reflektovao i na ostatak sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading