Evo šta bi moglo da se krije iza drame na ostrvu: Britanija opet igra prljavo da bi sa EU sklopila novi dil?!

Autor:

Svet

16.01.2019

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelna krizna situacija u Britaniji dobro je osmišljena igra vlasti te zemlje predvođene premijerkom Terezom Mej, tvrde brojni analitičari.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej

Oni, naime, ukazuju na to da je debakl šefice vlade u Londonu, koji je ona doživela u utorak uveče kada je Donji dom Parlamenta ogromnom većinom odbio njen predlog sporazuma sa Briselom o Bregzitu, samo način da Mejova natera EU na nove pregovore, povoljnije za Britaniju. Tome u prilog idu i navodi da će Mejova najverovatnije proći glasanje o poverenju vlade, to jest da će na njenu stranu stati i mnogi od onih poslanika koji su samo dan ranije glasali protiv njenog sporazuma sa Unijom.

Podsetimo, u utorak uveče je čak više od 100 kolega Tereze Mej iz vladajuće konzervativne stranke ustalo protiv nje, da bi juče svi uglas naveli kako će ipak glasati da ona ostane premijer i da ne bude prevremenih izbora. Da stvar bude sumnjivija, Dejli mejl je juče otkrio da će iz redova partije šeficu vlade podržati čak i njen najljući suparnik nekadašnji šef diplomatije Boris Džonson. Pritom, upravo je Džonson među prvima nakon glasanja u Parlamentu o sporazumu sa EU najavio da još nije kasno da se sa Unijom sklopi neki novi dogovor. Time je podstakao dodatne sumnje da je politička kriza u Britaniji bila orkestrirana da bi se Briselu promenilo mišljenje.

Mejova: Postoje dva načina da se izbegne situacija u kojoj ne bi bilo sporazuma o Bregzitu - ili da se postigne novi sporazum ili opozove Bregzit

- Ishod glasanja u Donjem domu Parlamenta je dokaz da je sporazum bio katastrofa, što sad daje premijerki snažan mandat da se vrati u Brisel i ispregovara bolji. U novom ne bi trebalo da bude kontroverzne tačke u vezi sa granicom između Irske i Severne Irske - naglasio je Džonson, koji ovog puta nije pozvao na rušenje Mejove, već otvoreno istakao da bi njoj trebalo da ostane mandat za dalje pregovore o Bregzitu.

Unija bez Britanije ostaje i bez 16,5 milijardi evra

Ujedinjeno Kraljevstvo je drugi po veličini neto-uplatnik u budžet EU, što znači da će istupanjem te zemlje iz pakta od aprila do kraja 2020. u budžetu Unije nedostajati 16,5 milijardi evra. Pritom, navode analitičari, time će biti pogođene sve članice evropske porodice. Primera radi, Austriju će to koštati oko 650 miliona evra jer će odlaskom Britanije morati mnogo više da izdvaja za zajednički budžet Unije. Zanimljivo je, međutim, da će najveći gubitnik biti svakako Ostrvljani jer eksperti ocenjuju da će privreda te zemlje u narednih 15 godina rasti za osam odsto manje.

Inače, on je aludirao na najkritikovaniju tačku sporazuma koji je Mejova prošle godine sklopila sa EU, a po kom se ne podrazumeva za Britaniju veoma osetljivo pitanje granice između Severne Irske i Republike Irske. Tako se ispostavlja da bi nakon određenog datuma za napuštanje Unije, 29. marta, Republika Irska ostala članica EU.

Na stranu premijerke stao čak i njen ljuti protivnik Boris Džonson

Tako su juče opozicioni laburisti predvođeni Džeremijem Korbinom ostali usamljeni kada su u pitanju pozivi za smenu Mejove.

- Ona vodi zombi vladu - poručio je Korbin na početku debate o glasanju o poverenju vladi, koje je njegova stranka i pokrenula u utorak uveče.

ZVANIČNICI POTVRDILI TEZU O BRITANSKIM TEŽNJAMA ZA NOVIM PREGOVORIMA

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Angela Merkel nemačka kancelarka

Žalim zbog ishoda glasanja u britanskom parlamentu, ali ima još vremena za pregovore između Evropske unije i Britanije o izlasku iz bloka

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Emanuel Makron, francuski predsednik

Britanija bi bila najveći gubitnik ukoliko bi napustila EU bez dogovora. Očekujem da će Britanci eventualno zatražiti dodatno vreme za ponovne pregovore o sporazumu

Hajko Mas, nemački ministar spoljnih poslova

Prošlo je vreme za igre. Potrebni su nam novi pregovori Britanije i EU, a Unija je spremna i na moguće odlaganje datuma izlaska Britanije iz EU

RepublikaFoto: Tanjug
Sebastijan Kurc

Sebastijan Kurc, austrijski kancelar

Britancima treba ostaviti vreme kako ne bi došlo do previše naglog izlaska iz EU, ali sporazum o Bregzitu ne može ponovo biti pregovaran

Najdžel Faraž, bivši šef britanske stranke UKIP

Čini mi se da se Britanija kreće ka odlaganju izlaska iz EU i da je moguće održavanje drugog referenduma o članstvu u Uniji

RepublikaFoto: twitter.com/veteranstoday
Sergej Lavrov

Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije

Rusija ne likuje zbog britanskog haotičnog napuštanja Evropske unije i želi snažnu i jedinstvenu EU

A da je nešto sumnjivo u potezima Britanaca, pokazuje i stav premijerke, koju kao da nije mnogo pogodio najgori poraz u glasanju u Parlamentu u istoriji britanskih premijera.

- Postoje dva načina da se izbegne situacija u kojoj ne bi bilo sporazuma o Bregzitu - ili da se postigne sporazum ili da se opozove član 50 Lisabonskog sporazuma, što bi značilo ostajanje u Evropskoj uniji. A ostajanje u EU značilo bi kršenje rezultata referenduma, a to je nešto što ova vlada neće uraditi - poručila je samouverena zvaničnica, što je očigledno pokrenulo evropske zvaničnike na razmišljanje, a koji su juče redom počeli da najavljuju da "novi sporazum sa Britanijom o Bregzitu" nije nemoguć. Podsetimo, samo dan ranije svi su se tome protivili, posebno nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je, takođe juče, promenila mišljenje. S tim u vezi je glavni pregovarač EU o Bregzitu Mišel Barnije poručio kako Britanija mora da se pripremi za ustupke ako hoće novi sporazum.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading