Le Penova u trci za Evropski parlament: Kampanju počela podrškom "Žutim prslucima"

Autor: Tanjug

Svet

13.01.2019

23:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen otpočela je juče kampanju za izbore za novi saziv Evropskog parlamenta, apelujući na podršku širokog protestnog pokreta "Žutih prsluka".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marin Le Pen

Le Penova je pozvala demonstrnte, koji od novembra svake subote na ulicama protestuju protiv predsednika Emanuela Makrona, da glasanje o EP, 26. maja, pretvore u referendum o Makronovoj politici, prenosi Rojters.

- U kontekstu zdrave narodne pobune žutih prsluka, ovi izbori pružaju priliku da se okonča ova kriza nastala iz nepopustljivosti i prezira... Jednog nesposobnog predsednika čije je ponašanje uznemiravajuće - rekla je Le Pen na predizbornom mitingu svoje stranke "Nacionalno okupljanje".

Ako Makron, prema njenim rečima, nije dovoljno mudar da se vrati narodu tako što će raspustiti parlament, "onda neka političko rešenje proiziđe iz evropskih izbora". Dok je Marin Le Pen govorila, njene pristalice su uzvicima pozivale na Makronovu ostavku, navodi britanska agencija.

 

 

Inače, sama Le Penova ne učestvuje u trci za poslanika EP jer želi da ostane članica francuskog parlamenta, a juče je predstavila Žordana Bardelu (23) kao vodećeg kandidata te stranke za evropske izbore.

- U Italiji i Austriji naše kolege su na vladajućim pozicijama. Bolje sutra nam je nadohvat ruke - rekao je Bardela.

Četiri meseca uoči prvog nacionalnog glasanja otkako je Makron izabran za predsednika, stranka Marin Le Pen - nekadašnji Nacionalni front - mogla bi, kako pokazuju rezultati anketa, da osvoji od 20 do 24 odsto glasova, što je čini favoritom među francuskim partijama, ukazuju francuski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading