Liban: Silovatelj koji oženi žrtvu ipak mora u zatvor

Autor: Tanjug

Svet

16.08.2017

14:30 >> 14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liban se danas pridružio drugim zemljama u regionu u ukidanju zakona koji silovateljima omogućava da izbegnu kaznu ako ožene svoju žrtvu, a taj potez su pozdravili zagovornici prava žena.

Liban: Ipak zatvor za silovatelja koji oženi žrtvu da bi izbegao kaznu

Nakon što je Jordan odbacio taj zakon ranije ovog meseca, a Tunis prošlog meseca, libanski poslanici glasali su danas za ukidanje Člana 522 libanskog krivičnog zakonika, prenosi Rojters.

Član 522 obuhvata odredbu prema kojoj se silovatelj oslobađa optužbi ukoliko se venča sa svojom žrtvom, a za njegovo ukidanje dugo su se borili borci za prava žena.

- To je definitivno korak koji se mora proslaviti, u ime svih žena u Libanu - rekla je Roula Masri iz lokalne grupe za ljudska prava "Abad".

"Abad" se protiv ovog libanskog zakona borio više od godinu dana, postavljajući bilborde sa ženama u krvavim i pocepanim venčanicama, uz natpis "Venčanica ne prikriva silovanje".

Grupe za zaštitu ljudskih prava nadaju se da će takve zakonske odredbe odbaciti i arapske zemlje kao što su Bahrein i Kuvajt, ali i Irak i Sirija.

Neke zemlje u regionu su takve zakone već odbacile, kao što je Egipat koji ga je 1999. godine ukinuo, dok je Maroko svoj zakon izmenio 2014. posle samoubistva 16-godišnje devojke i pokušaja samoubistva jedne 15-godišnjakinje, a obe su njihovi silovatelji prethodno prisilili da se udaju za njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading