Francuski pisac predvideo "žute prsluke"?!

Autor: sputniknews.com

Svet

12.01.2019

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mišel Uelbek, autor "Platforme" i "Elementarnih čestica", obično se fokusira na teme poput nezadovoljstva postmodernom, dezintegracijom tradicionalnih vrednosti, prodorom islama u Evropu i propašću zapadne kulture.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Uelbek, evroskeptik opsednut seksom, koga nazivaju i "bludnim sinom francuske literature", objavio je novi roman "Serotonin". U romanu je prikazana pobuna slična aktuelnom protestu „žutih prsluka“ koja potresa Francusku od novembra prošle godine, navodi "Frans 24".

Glavni junak romana je poljoprivredni inženjer koji se vraća u rodnu Normandiju. Tamo zatiče lokalno stanovništvo kome je muka od globalizacije i evropskih politika u poljoprivredi, zbog čega je spremno na pobunu, navodi „Telegraf“.

"Serotonin" je sedmi Uelbekov roman. Kao i u prethodnim Uelbekovim romanima, opisuje se propast Zapada.

Njegova dela važe za beskompromisna i kontroverzna, a osvojio je brojna priznanja, uključujući i najvažnije francusko odlikovanje „Legiju časti“.

"Serotonin" će se na srpskom jeziku pojaviti u februaru, a na engleskom u septembru ove godine.

Na francuskom tržištu roman je objavljen u "pravo vreme", malo posle početka protesta "žutih prsluka" krajem prošle godine. Protesti su počeli sredinom novembra kad su vozači u Francuskoj izašli na ulice pogođeni poskupljenjem goriva i sukobili se sa policijom.

Iako je Vlada ukinula ranije planirano povećanje cene benzina, "žuti prsluci" su prerasli u širi pokret protiv politike predsednika Makrona, koja je uslovila rast troškova života. Demonstracije su obeležili nasilni sukobi sa policijom.

Mišel Uelbek je najprevođeniji francuski pisac danas. Poznat je i kao satiričar čiji je humor često uvredljiv i mračan. Više puta je optužen da je antimusliman. Svaka njegova knjiga izazvala je kontroverzne reakcije i publike i kritike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading