Moskva Tokiju: Priznajte rezultate Drugog svetskog rata, pa da gradimo odnose poverenja

Autor: Tanjug

Svet

11.01.2019

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Tokio treba da prizna rezultate Drugog svetskog rata kako bi se rešio problem mirovnog sporazuma Rusije i Japana", saopštilo je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šinzo Abe i Vladimir Putin

Ministarstvo je pozvalo Japan da u potpunosti prizna rezultate Drugog svetskog rata, uključujući suverenitet Rusije nad južnim Kurilskim ostrvima.

- Neophodno je da bilateralni odnosi budu podignuti na kvalitativno novi nivo istinskog poverenja i partnerstva i da se pojača uzajamno razumevanje naroda Rusije i Japana - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je saopštenje objavilo uoči sutrašnje posete šefa japanske diplomatije Taro Konoa Moskvi.

Očekuje se da će ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku s japanskim kolegom razgovarati o perspektivama razvoja trgovinsko-ekonomske saradnje i aktuelnim globalnim i regionalnim temama.

Glavna tema razgovora biće problem zaključivanja mirovnog sporazuma između Tokija i Moskve. 

 

 

Ranije je premijer Japana Šinzo Abe izjavio da Tokio pretenduje na Južne Kurile. On je naveo da eventualna predaja ostrva ne podrazumeva iseljavanje Rusa.

Japan planira da ponudi Rusiji odustajanje od uzajamnih pretenzija na kompenzacije u vezi sa četiri ostrva Kurilskog grebena koja Tokio naziva "severnom teritorijom". 

Posle tih saopštenja Ministarstvo inostranih poslova Rusije je pozvalo japanskog ambasadora Toehisa Kodzukija na razgovor, podsetivši ga da takve izjave grubo izobličuju suštinu dogovora Moskve i Tokija.

Odnosi Moskve i Tokija godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma koji zemlje nisu uspele da zaključe po završetku Drugog svetskog rata. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. 

Moskva svoj stav argumentuje time što su ostrva ušla u sastav Sovjetskog saveza nakon Drugog svetskog rata, te da je suverenitet Rusije nad njima van svake sumnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading