ANALIZA CNN-a: Putin je toliko moćan zbog ove tri stvari

Autor: b92.net

Svet

15.08.2017

22:26 >> 10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U serijalu "Dekodiranje Rusije" CNN je pokušao da objasni i zašto je ruski predsednik Vladimir Putin toliko moćna politička ličnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
I zapani mediji priznaju da mu nema ravnog: Vladimir Putin

Kako se navodi, njegova moć potiče iz tri izvora – sajber moći, vojne moći i kulta ličnosti, što stvara široku mrežu uticaja.

Hakeri

- Iako Moskva odbacuje da su njeni hakeri učestvovali u formiranju rezultata izbora za američkog predsednika, ona je pod optužbama da je izazvala i ometanja u izbornim procesima u Estoniji i Ukrajini - navodi CNN.

Takođe, ističe se da enormna hakerska moć Rusije, moć države i raširen kriminal nisu noviteti, već sve to vuče korene iz Sovjetskog Saveza. 

- Tadašnji fakulteti su izgrađeni u sistemu koji treba da iznedri inženjere svetske klase - konstatuje medij.

Ruska vojska

Kao drugi faktor Putinove moći ističe se snažna vojska. 

- Ona je pod Putinovom kontrolom. Mnogo toga, uključujući i nuklearne bombe je sovjetsko nasleđe, a Putin troši velike količine novca za stalnu modernizaciju. Ipak, stručnjaci navode da rusko konvencionalno oružje ima ograničenu mogućnost da stvori vojnu moć daleko od svojih granica - navodi CNN. 

Popularnost

Na kraju, ali ne i najmanje važno – Putinova moć se krije i u njegovoj neverovatnoj popularnosti. 

- Iako njegovo ponašanje privlači kritike od svetskih lidera, sve više Rusa slavi svog lidera, naročito posle akcija u Ukrajini i Siriji. Zašto? Zato što većina Rusa želi da njihova država ima što veći uticaj na svetske događaje, čak i ako to donosi sankcije i pogoršanje njihovog životnog standarda - kaže se u analizi.

CNN dodaje i da Putin profitira i zbog političkog sistema u Rusiji, kao i od medijske slike, gde postoji nulta toleracija na kritike lidera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading