NOVO MOĆNO ORUŽJE PUTINA: Krstareća raketa dometa većeg od 4.500 km

Autor: Tanjug

Svet

08.01.2019

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova krstareća raketa "Kalibr-M" dometa većeg od 4.500 kilometara, koja može da ponese konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu težine od skoro jedne tone, trenutno se u Rusiji nalazi u fazi razvoja za potrebe ruske Vojne mornarice, izjavio je za TAS S izvor ove agencije u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Ilustracija

"Najnovija krstareća raketa velike preciznosti koja se ispaljuje sa broda ''Kalibr-M", maksimalnog dometa većeg od 4.500 km razvija se za rusku Vojnu mornaricu. Stvaranje rakete je u fazi naučnog istraživanja i finansira ga Ministarstvo odbrane", kazao je izvor.

On je rekao da je razvoj ove rakete uključen u državni program naoružavanja do 2027. godine i dodao da "raketa mora da bude prebačena (mornaričkoj) floti pre kraja tog programa".

Izvor ruske agencije je naveo da će se nova raketa razlikovati od postojećih raketa "Kalibr" koje su već u službi po tome što će imati veći domet i dimenzije.

- Biće mnogo veća, težina njene bojeve glave približiće se jednoj toni. ''Kalibr-M'' je dizajnirana da uništava postrojenja na zemlji i biće u mogućnosti da ponese i konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu - rekao je taj izvor i dodao da će novom raketom biti opremljeni brodovi počevši od veličine fregate, kao i nuklearne podmornice.

TAS S navodi da maksimalni domet do kojeg može da se ispali aktuelna raketa "3M-14" sistema "Kalibr", koja leti brzinom manjom od brzine zvuka, sada iznosi oko 2.000 kilometara.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading