Junker olešio budžet EU!

Autor:

Svet

03.01.2019

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontroverznom šefu Evropske komisije Žan-Klod Junkeru (64) kao da nije bilo dovoljno što je tokom čitave 2018. čerečen u medijima zbog spekulacija da se na mnoštvu javnih skupova pojavljivao mrtav pijan, pa je, čini se, bez imalo ustezanja troškario novac iz budžeta EU za lične potrebe i tako i zbog toga mnogima postao trn u oku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žan Klod Junker (desno)

Naime, čini se da su upravo oni kojima se on zamerio odlučili da jednom od najvećih svetskih tabloida, britanskom Dejli mejlu, daju detaljan spisak kako je Junker za gotovo sva putovanja u inostranstvo iz Brisela koristio privatni avion i za to keširao i po desetine hiljada evra. Međutim, to možda i ne bi bio toliki problem da zakoni Unije strogo propisuju da svi zvaničnici mogu da koriste privatnu letelicu samo i isključivo u slučajevima da na određenoj liniji ne postoji komercijalni let. Čini se pak da se Junker nije mnogo obazirao na zakone, pa je čak i do Berlina, koji je od Brisela udaljen oko 600 kilometara, morao da leti privatnom letelicom samo da bi ručao sa kancelarkom Angelom Merkel. I to, kako primećuje Dejli mejl, ne jednom, već šest puta.

- Junker je od januara do novembra 2018. na čak 21 službeni put, od ukupno 43, išao privatnim avionom. Time se njegova putovanja mere u stotinama hiljada evra - navodi britanski list i ističe da je ubedljivo najskuplje putovanje bilo za Madrid u Španiji, gde se evropski funkcioner sastao sa kraljem Felipeom VI.

- To putovanje je po osobi koštalo 7.740 evra, dok je četvorodnevna turneja po balkanskim zemljama koštala oko 7.000 evra za svakog od 11 članova Junkerove delegacije - navodi Dejli mejl.

Osveta Britanaca zbog Bregzita?

Britanski Dejli mejl, koji je mnogo puta zamerio Žan-Klod Junkeru na veoma oštrom stavu prema Londonu kada je u pitanju postupak odvajanja Britanije od EU, prvi je objavio priču o njegovom raskalašnom troškarenju, što je izazvalo sumnju da je to učinjeno namerno. To se može videti i po komentaru tog lista da "Junker besomučno koristi novac, a istovremeno zahteva od Londona da plati Uniji 43 milijarde evra odštete zbog odvajanja".

Taj list pozvao je Evropsku komisiju za komentar, međutim, to telo je dalo samo pojedine odgovore na konkretna pitanja, kao i podatke o troškovima samo za pojedina putovanja. Tako su naveli da je po osobi odlazak u Helsinki u novembru koštao 2.158 evra, ne potvrdivši tako podatak Dejli mejla da je za tu "ekskurziju" EU morala da izdvoji vrtoglavih 25.880 evra. Slično je bilo i sa jednodnevnim odlaskom u Tunis, gde je za 13 članova delegacije dato više od 36.400 evra.

- Evropska unija bi morala da bude mnogo transparentnija kada su u pitanju troškovi jer ima tu obavezu prema poreskim obveznicima - naveo je analitičar Piter Klepe, na šta je portparol Evropske komisije odgovorio da je to telo jedno od najtransparentnijih na svetu, te da nema reči o prikrivanju troškova.

Inače, Junkeru ove godine ističe mandat na čelu Evropske komisije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading