Drama u Severnoj Koreji: Nestao diplomata sa suprugom!

Autor: Tanjug

Svet

03.01.2019

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnokorejski diplomata, koji je donedavno bio ambasador u Italiji, nestao je sa svojom suprugom, rekao je danas član južnokorejskog parlamenta, dok je južnokorejski list naveo da je taj diplomata zatražio azil na Zapadu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Severna Koreja

Diplomata Džo Song Gil nestao je zajedno sa svojom suprugom nakon što je napustio ambasadu početkom novembra, rekao je južnokorejski poslanik Kim Min-ki, pozivajući se na podatke dobijene od Nacionalne obaveštajne službe, prenosi Rojters.

AP prenosi da je južnokorejska obaveštajna agencija danas, iza zatvorenih vrata, obavestila poslanike u Seulu da se Džo sakrio sa svojom suprugom u novembru mesecu, na precizirajući gde.

Južnokorejski poslanik Kim nije rekao da li je obaveštajna agencija otkrila bilo kakvu informaciju o tome gde se Džo trenutno nalazi niti da li možda severnokorejski diplomata planira da prebegne u Južnu Koreju.

Kim je novinarima rekao da ima neke informacije o ovom slučaju, ali da ne može da o tome govori.

- Napustili su diplomatsku misiju i iščezli - rekao je Kim, govoreći o Džou i njegovoj porodici.

Ukoliko se to potvrdi, Džo će se pridružiti sve dužoj listi visokih diplomata koji su pokušali da pobegnu iz osiromašene i ugnjetačke Severne Koreje pod vladavinom Kim Džong-una, ocenjuje britanska agencija.

Ranije danas, list "DžongAng Ilbo" objavio je, pozivajući se na neidentifikovan diplomatski izvor, da je Džo (48) podneo zahtev za azil u jednoj zapadnoj zemlji i da je "na bezbednom mestu" sa svojom porodicom, pod zaštitom italijanske vlade.

Visoki diplomatski izvor u Rimu rekao je da italijansko Ministarstvo spoljnih poslova ne zna ništa od tim navodima, dok je drugi diplomatski izvor izjavio da Ministarstvo nema informaciju da je Džo zatražio azil u Italiji.

Isti izvor je naveo da je Severna Koreja krajem 2018. najavila da šalje novog izaslanika u Rim.

- To je bila sasvim uobičajena procedura - rekao je taj izvor.

Severna Koreja se još nije oglasila o statusu diplomate Džoa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading