(VIDEO) Putinove smrtonosne "igračke": Ovom ruskom oružju nema ravnog u svetu

Autor: Republika

Svet

01.01.2019

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz Putinovu ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima, lažnu aferu "Skripalj" i rusko osvajanje Arktika, razvoj modernog ruskog naoružanja koje nema pandan u svetu svakako je jedan od centralnih događaja koji je obeležio spoljnu i unutrašnju politiku Kremlja. Portal Republika.rs u ovom tekstu izdvojila je pet Putinovih smrtonosnih oružja od kojih nema odbrane, a koji su ušli u upotrebu ili testirani tokom 2018. godine.

Foto: Ilustracija

1. Mig 31 K

Na ruskoj vojnoj paradi koja je održana na Dan pobede 9. maja, iznad ruske prestonice premijerno je leteo "Mig 31K". Reč je o najbržem avionu na svetu, unapređenom da može da nosi hipersonične rakete "Kindžal", o kojima će biti više reči u nastavku teksta.

Kada je reč o samom avionu, najvažnije je napomenuti da je "Mig 31K" opremljen modernizovanim radarom tipa "Zaslon-M", koji omogućuje istovremeno korišćenje raketa vazduh-vazdug i vazduh-zemlja, kao i preciznim računarskim sistemom.

Takođe, potrebno je istaći i da oprema ove paklene letelice omogućava efikasnu saradnju sa protivvazdušnim sistemima na zemlji, a avion može da se koristi kao komandno mesto u vazduhu koje koordiniše aktivnosti ostalih lovačkih aviona sa slabijim radarima.

Uz to, "Mig-31K" može da navodi na vazdušne ciljeve rakete ispaljene iz drugih lovačkih aviona, što u taktičkom smislu može značajno poboljšati efikasnost borbene grupe.

2. Kindžal

Reč je vazdušnoj verziji raketenog sistema kopnenog baziranja "Iskander", čija je glavna karakteristika da je nevidljiva za savremene PRO i PVO sisteme.

Kako su u više navrata tokom 2018. godine istakli ruski vojni stručnjaci, ova supersonična raketa može za samo nekoliko minuta da probije svaku protivraketnu odbranu i da sa visokom preciznošću uništi čak i podzemne objekte zaštićene betonom.

Inače, "Kindžal“ je jedan od četiri tipa novog naoružanja o kojima je govorio vrhovni komandant Vladimir Putin, a koji bi trebalo da potencijalne agresore drže dalje od ruskih granica.

Inače, "Kindžal" je uspešno testiran već u martu 2018. godine, da bi potom bio prikazan i na grandioznoj vojnoj paradi u Moskvi.

3. Avangard

Na samom kraju 2018. godine, nakon uspešnog testiranja koje je pratio i šef Kremlja Vladimir Putin, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je pokrenuta serijska proizvodnja hiperzvučnih borbenih raketa "Avangard“.

Reč je o raketama koje su u stanju da lete brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Takođe, rakete su u stanju da lete na visini od nekoliko desetina hiljada metara, u gustim slojevima atmosfere, za razliku od tradicionalnih interkontinentalnih i balističkih raketa.

 

 

4. Sarmat

Interkontinentalna balistička raketa, koja može da ponese bojeve glave od 40 megatona (2.000 puta jače od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine), odmah je nazvana "oružjem sudnjeg dana" i "Satanom 2", s obzirom da je reč o naslednici paklene sovjetske rakete "Vojvoda".

Reč je o raketi sa težinom preko 200 tona, povećanim energetskim mogućnostima, čija je glavna karakteristika značajno povećan domet u odnosu na raketu prethodne generacije koja može da leti preko Severnog i Južnog pola.

O kakvom paklenom oružju je reč najbolje svedoči podatak da ova raketa može da uništi teritoriju veličine Francuske ili Teksasa.

Kao i u slučaju "Kindžala", ova raketa praktično je neuhvatljiva za sisteme PVO, pošto se između ostalog projektil može kretati brzinom od sedam kilometara u sekundi.

5. Korsar

Spisku Putinovih smrtonosnih "igračaka" valja dodati i bespilotnu letelicu "Korsar", koja u vazduhu ostaje i do deset sati i ima radijus dejstva veći od 160 kilometara. 

Vojni vrh Rusije je precizirao da je u stanju da "tokom celog dana" - pri svim vremenskim uslovima - obavlja izviđačke zadatke iznad određene teritorije ili akvatorije, a može i da prevozi terete.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading