STRAŠNO! Kineske vlasti ne daju katolicima da slave Božić!

Autor: Tanjug

Svet

24.12.2018

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najmanje četiri grada i jednom okrugu u Kini lokalne vlasti su zabranile proslavu Božića, iako se ovaj hrišćanski praznik proslavlja kao neka vrsta potrošačkog festivala u većem delu te zemlje, a ogromne božićne jelke ukrašavaju tržne centre u Šangaju i Pekingu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

AP navodi da je, uprkos tome, vlastima kineskog grada Nanjang bilo dovoljno manje od 24 časa da iz lokalnog šoping i kancelarijskog kompleksa na 27 spratova u potpunosti uklone sva božićna obeležja - jelke, lampice i zvona.

Prema rečima Ma Džun, zaposlene u firmi koja se brine o zgradi, nije pošteđen čak ni ogromni plišani meda koji se nalazio na ulazu u tržni centar.

- Sve je uklonjeno i očišćeno - rekla je ona.

AP navodi da vladajuća Komunistička partija Kine sve veću pažnju posvećuje tradicionalnoj kulturi, a američka agencija tvrdi i da uz to i "sistematsko gušenje religije pod predsednikom Sijem Đinpingom ugrožava poziciju Deda Mraza".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Aktuelna lokalna reakcija na Božić deo je šireg osećanja koje je nastupilo od kada je Si preuzeo vlast - kazao je za AP Zi Jang, stručnjak za Kinu u Školi međunarodnih studija S. Radžaratnam u Singapuru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading