CRNA 2019. ZA NOVINARE: Evo koliko je medijskih radnika ubijeno ove godine!

Autor: Tanjug

Svet

18.12.2018

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 80 novinara ubijeno je u svetu ove godine zbog svog posla, objavila je danas nevladina organizacija Reporteri bez granica. Više od polovine ubijeno je u samo pet zemalja - Avganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navedeno je u godišnjem izveštaju objavljenom u Berlinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema tim podacima, 15 novinara ubijeno je u AVganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Jemenu i šest u Indiji.

U izveštaju je naedeno i da je šest novinara stradalo u SAD, od kojih je četvoro poginulo u napadu na list Capital Gazette u Marilendu, preneo je Index.hr.


Reporteri bez granica su naveli da se 348 novinara u svetu nalazi u zatvorima, najvećim delom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28). U svetu su u poslednjih deset godina ubijena 702 novinara.

Novinari koji prate oružane sukobe u svetu bili su izloženi najvećem riziku, ali isto toliko ih je ubijeno i izvan oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, stoji u izveštaju.Organizacija napominje kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja.

Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolisali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama. Kako je navedeno, 60 novinara bilo je oteto 2018. u svetu, šest više u odnosu na prethodnu godinu.


Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku. Reporteri bez granica pozvali su Ujedinjene nacije da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading