Dramatično predviđanje Blumberga: Sledeći sukob NATO i Rusije biće na Balkanu

Autor: Tanjug

Svet

13.12.2018

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnoatlantska alijansa (NATO) izbacila je Rusiju iz borbe za uticaj u jednoj balkanskoj zemlji ove godine. Sada se dve sile spremaju za novi sukob i to u najpodeljenijoj državi na Balkanu, koja je bila poprište najgorih sukoba u Evropi još od Drugog svetskog rata, piše "Blumberg".

RepublikaFoto: youtube.com/VSB defense
Foto: Ilustracija

Nakon što je Crna Gora postala članica NATO, vojna alijansa je sad svu pažnju usmerila na Bosnu i Hercegovinu, zemlju gde je pokrenula svoju prvu vojnu operaciju 1995. godine.

Kako navodi "Blumberg", iako je NATO intervencija pomogla da se zaustavi borba između muslimana, Srba i Hrvata - nakon što je najmanje 100.000 ljudi poginulo za vreme krvavog raspada bivše Jugoslavije - etničke tenzije su ostale kao pretnja.

Rastu tenzije

Tenzije su dodatno porasle prošle nedelje, kada su šefovi diplomatija NATO ponovo pokrenuli program, koji je prošle decenije "spavao", Aktivacioni plan za članstvo. Dok većina muslimana i Hrvata žele bliže veze sa NATO, većina Srba, na čelu sa Miloradom Dodikom se tome protive.

- Sve što znači bilo kakvu inkluziju u vojnu alijansu, NATO ili nešto drugo, ja neću podržati - rekao je Dodik, član predsedništva koji predstavlja Srbe u Bosni i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šefik Džaferović, bošnjački član predsedništva BiH rekao je da je članstvo u NATO među "najvažnijim spoljnopolitičkim ciljevima". Sa njim se slaže i hrvatski član predsedništva Željko Komšić koji je podsetio da je raniji srpski član predsedništa Nebojša Radmanović dao podršku Aktivacionom planu 2009. godine kada je o njemu prvi put diskutovano.

- Republika Srpska jeste razmatrala pristup NATO tada, jer smo mislili da treba da razgovaramo sa Alijansom. Danas, geopolitička situacija se promenila - rekao je Dodik.

 

 

NATO se nada da će dodati još članova sa Balkana, gde se nalazi u borbi za uticaj sa Rusijom koja je osudila namere Alijanse da se širi u njenu bivšu sferu uticaja.

Bivše jugoslovenske republike Slovenija, Hrvatska i Crna Gora su već članice NATO, a Makedonija je u julu pozvana da im se pridruži. Nakon Dejtonskog sporazuma 1995. godine nastala je država koja se sastoji od dva dela - Republike Srpske koju vode Srbi i takozvane Federacije koju dele muslimani i Hrvati. Ona ima slabu centralnu vladu koja se sastoji od ovih grupa koje stalno podrivaju donošenje odluka, ekonomski razvoj i političku harmoniju jer se svađaju oko svega od budžeta do toga koje će zastave da se vijore kada se sretnu.

Dodik je napustio sastanak prošle nedelje iz protesta što zastava Republike Srpske nije bila istaknuta pored zastave BiH.

Bombardovanje 1999.

Njegovo protivljenje bližih veza sa NATO ima istorijske razloge. NATO je bombardovao snage bosanskih Srba poslednje godine rata u Bosni, nakon masakra u Srebrenici. NATO je bombardovao i susednu Srbiju 1999. godine.

- Hiljade bombi i smrti Srba u Republici Srpskoj i Srbiji ne mogu da budu zaboravljene. Članstvo u NATO bi predstavljalo poniženje za sve Srbe - rekao je Dodik.On je pod američkim sankcijama zbog podrivanja mirovnog sporazuma i pozivanja na proglašenje nezavisnosti Republike Srpske

 

Velike svetske sile se bore oko uticaja u regionu

Ranije ovog meseca ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je NATO i EU da "ubrzavaju napore da dalje osvoje region" i da zemljama daju "lažan izbor" da moraju ili da se pridruže Rusiji ili Zapadu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da se nada da će u BIH videti slaganje za usvajanje daljih mera za moguće članstvo.

- Sad je na Bosni i Hercegovini da odluče da li će prihvatiti ovu ponudu. Mi smo im dali šansu - rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading