Tramp priznao da smešta Makronu!

Autor:

Svet

09.12.2018

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp još od izbijanja protesta Žutih prsluka, koji su u subotu praktično demolirali centar Pariza, ali i ostale veće gradove u unutrašnjosti, slovi za jednog od mogućih zamešetara nereda u cilju rušenja predsednika Emanuela Makrona, a juče je prvi put svojom izjavom to i potvrdio.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Žuti prsluci skandiraju: "Hoćemo Trampa"! Moram da priznam da volim Francusku! - napisao je američki lider na svom Tviter profilu, pokazavši da ne može da odoli a da se ne pohvali svojim uspešnim pretenzijama da oslabi svakog evropskog lidera ponaosob i time učvrsti poziciju SAD kao Velikog Brata s druge strane Atlantika.

Međutim, ubrzo je stigao demanti iz usta šefa francuske diplomatije Žan-Iva le Drijana, koji tvrdi da demonstranti nisu skandirali Trampu, a posebno ne na engleskom.

- Koliko znam, Žuti prsluci nisu demonstrirali na engleskom i, da vam kažem istinu, slike emitovane u SAD na kojima ljudi viču "Hoćemo Trampa" su snimljene u Londonu tokom Trampove posete pre nekoliko meseci - naveo je francuski ministar. On je potom upozorio američkog predsednika da se ne meša u francuska unutrašnja pitanja.

 Tramp: Žuti prsluci skandiraju: Hoćemo Trampa! Moram da priznam da volim Francusku!

- Poručujem Trampu i molim predsednika Makrona da mu kaže: mi ne učestvujemo u vašim debatama, pustite nas da živimo svoj život. Ne bavimo se američkom unutrašnjom politikom i očekujemo isti odnos - rekao je Le Drijan.

Naime, odnosi između dvojice lidera Donalda Trampa i Emanuela Makrona za kratko vreme prošli su put od naizgled velikog prijateljstva do otvorene netrpeljivosti, a ranija međusobna srdačnost sada se čini samo kao loša predstava za javnost i jeftina politička šarada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žuti prsluci

On je prvi obukao žuti prsluk

Žuti prsluci postali su simbol protesta koji već nedeljama potresaju Francusku, a prvi koji se setio da ga obuče je Gislan Kutar, koji je iznenađen odzivom i nasilnom reakcijom policije.

- To je bilo prilično jednostavno. Snimao sam moj video i ugledao upozoravajući prsluk koji koristim na poslu. Mislio sam, to je i stvoreno da svi vide - rekao je on i objasnio da su se svi ugledali na njega i počeli da ga oblače.

Poslednja Trampova provokacija u kojoj likuje nad Makronovom nesrećnom intervencijom protiv demonstranata, prenose mediji, dolazi kao hladna osveta za francusko protivljenje američkim pretenzijama u NATO, ali i kao težnja da se obuzda Makronov nekontrolisani uspon u novog evropskog lidera, o čemu je Srpski telegraf prvi pisao.

 

 

Ipak, list Politiko navodi da je Makron potpuno zakazao kada je reč o tumačenju klimatskih sporazuma i da je, pokušavajući da protivreči Trampu, koji se povukao iz Pariskog klimatskog sporazuma, samo učinio uslugu svom američkom kolegi.

RepublikaFoto: youtube.com/ BBC News
Tramp i Makron

Evo kako je puklo "veliko" prijateljstvo

- Predsednik Francuske, koji se ranije hvalio kako ume da kontroliše Trampa

- Prvi susret dvojice lidera usledio je na poziv Makrona kada je Tramp sa Melanijom prošle godine prisustvovao obeležavanju praznika pada Bastilje, a Tramp je tada poželeo da i on organizuje vojnu paradu

- Tramp je potom uzvratio posetu bračnom paru Makron u Vašingtonu u aprilu ove godine, a lideri su svoje prijateljstvo zacementirali sadnjom drveta prijateljstva u dvorištu pred Belom kućom

- "Problemi u raju" nastali su kad je Makron odbio da poveća budžet za NATO, na kojem je Tramp insistirao

- Makron je potom u jednom govoru kritikovao Trampov nacionalizam, a Tramp mu je odgovorio da bi mu bilo bolje da se i sam posluži sloganom "Načinimo Francusku velikom ponovo" po Trampovom sloganu "Učinimo Ameriku velikom ponovo"

- Makron svojim pokušajem da se pridržava klimatskog sporazuma i osnaži upotrebu električnih vozila oporezujući fosilna goriva neće učiniti planetu velikom - navodi list Politiko dodajući da je Francuska u velikom haosu.

Pa opet, dodaje taj list, razlog zašto je Makronova politika propala nije samo zbog toga što je trebalo da oporezuje fosilna goriva već zato što je njegova loša, regresivna politika najjače pogodila najsiromašnije.

- Lider koji ozbiljno želi da se pozabavi klimatskim promenama mora da zatraži dozvolu od svog glasačkog tela da to i radi umesto da ih oporezuje. Postoje popularnije i efikasnije mere kako se bori protiv zagađenja - zaključuje Politiko svoju analizu.

U međuvremenu je i francuski predsednik Emanuel Makron objavio da se sprema da početkom sledeće nedelje objavi značajne stvari, a tačan dan njegovog obraćanja javnosti nije preciziran.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading