Ovo je REČ GODINE u Švajcarskoj, a dva Šiptara su je uzdigla na vrh!

Autor: sputniknews.com

Svet

06.12.2018

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švajcarski fudbaleri sa Kosova su tokom meča Švajcarska Srbija na Mundijalu u Rusiji golove proslavljali pokazivanjem dvoglavog orla i time provocirali srpske reprezentativce, što je u Švajcarskoj izazvalo velike debate i uzburkalo javnost, a sada je ta reč dobila titulu "reč godine".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đerdan Šaćiri

Dvoglavog orla na utakmici su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka. Njihov potez je polarizovao švajcarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švajcarca stranog porekla koji imaju dvojno državljanstvo.

- Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama - navodi se u obrazloženju odluke Visoke škole za primenjenu nauku prilikom izbora reči godine.

Ta reč je pobedila i na nemačkom i na italijanskom govornom području.

Prilikom utvrđivanja reči godine, Visoka škola je analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini.

Reč godine se u Švajcarskoj utvrđuje od 2003. godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primenjenu lingvistiku Visoke škole za primenjenu nauku.

Od tada se pokrivaju svi jezički regioni Švajcarske i po prvi put je ove godine utvrđena i reč godine na italijanskom. Na francuskom govornom području reč godine je "mentalna preopterećenost".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading