Naučnici se dosetili - HEMIKALIJAMA PROTIV KLIMATSKIH PROMENA!

Autor: futurism.com

Svet

07.12.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici sa Harvarda objavili su da planiraju da tokom 2019. godine puste hemijsku komponentu u atmosferu, koja će da zatamni Sunce zbog globalnog otopljavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Doktori neba

Dugogodišnja borba protiv katastrofalnih efekata klimatskih promena vodi ka oslobađanju jedinjenja u stratosferu koja bi reflektovala Sunčevu energiju u svemir.

U prošlonedeljnom izveštaju stoji da bi program zatamnjenja mogao da košta samo dve milijarde dolara godišnje.

Sada, u prvom eksperimentu ove vrste, istraživači sa Harvarda se pripremaju za oslobađanje kalcijum-karbonata u stratosferu 2019. godine - ova mala studija bi mogla da pruži ključne podatke o potencijalnim rizicima i nagradama za jedan takav veći pokušaj geoinženjeringa.

Blokatori Sunca


Harvardski eksperiment će delovati u malim razmerama. Istraživači će u stratosferu poslati balansni balon, gde će osloboditi oko 100 grama kalcijum karbonata. Kalcijum karbonat, koji je aktivni sastojak antacida, je najbolji izbor jer simulacije pokazuju da bi on mogao da ostane u vazduhu godinama reflektujući sunčevu svetlost.

Foto: pixabay.com
Sunce

Nakon što ispusti kalcijum karbonat, balon će nositi sistem za lasersko snimanje kako bi se videlo kako se čestice raspršuju - ove podatke istraživači mogu da koriste kako bi utvrdili kako se veće količine ove supstance ponašaju.

Stratos - strah


Kritičari kažu da su ovi napori geoinženjeringa deo rešenja koja tretiraju simptome klimatskih promena, a ne uzrok: globalne emisije ugljen-dioksida. Međutim, zagovornici kažu da je vredno istražiti sve što bi moglo da kupi malo više vremena u suočavanju s klimatskom katastrofom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading