(VIDEO) Klanjaju se đavolu: Satanistička skulptura postavljena u zgradi vlade Ilinoisa

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

05.12.2018

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi Hrama satane postavili su svoju skulpturu u zgradi Vlade američke savezne države Ilinois u sklopu proslave praznika koji dolaze, javlja Bi-Bi-Si.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Statua visine jednog metra prikazuje zmiju obmotanu oko ruke koja drži jabuku. Na postolju je napisano: "Znanje je najveći dar", prenosi "Indeks".

Skulptura je smeštena između božićne jelke i menore, sedmokrakog ili osmokrakog svećnjaka iz jevrejske tradicije i prvi je takav kip koji je postavila čikaška podružnica satanističkog hrama Hram satane.

 

Vlada države Ilinois smatra kako takva organizacija ima jednako pravo predstavljanja svoje skulpture, kao što to ima i svaka druga religiozna organizacija.

 

- Prema prvom amandmanu američkog Ustava, građani imaju pravo na izražavanje svojih stavova i osećaja - rekao je portparol Dejv Draker.

Ovaj potez državnih vlasti naišao je na oštru kritiku organizacije Illinois Family Action, konzervativne grupe koja se aktivno protivi pravu žena na abortus.

 

Osnivači Hram satane opisali su sebe kao neteističku grupu građana koja želi "da podstiče dobroćudnost i saosećanje među svim ljudima".

 

Koriste se obeležjima satane kako bi promovisali sekularizam, to jest odvajanje Crkve od države i ideju "pravednosti i zdravog razuma".

Hram satana je osnovan 2012. godine u Salemu, u saveznoj državi Masačusets. Ima 15 službenih podružnica širom SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading