KAKAV OBRT: EU zbog Putina slomila Ameriku!

Autor:

Svet

07.08.2017

08:54 >> 08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker obelodanio je da je došlo do neviđenog obrta i da je Amerika pod pritiscima EU prihvatila da ublaži delove novog paketa sankcija protiv Rusije, s obzirom na to da one nanose štetu i Uniji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tramp okrivio parlament za loše odnose sa Rusijom

Kako je istakao u saopštenju na sajtu komisije, američki Kongres, koji je prvi i izglasao novi zakon za uvođenje dosad neviđenih ekonomskih kaznenih mera Moskvi i pokrenuo novu eru Hladnog rata, obavezao se da će primeniti celovit paket sankcija tek onda i ako se sa njima slože svi američki partneri.

- Poslao sam jasnu poruku da, ako Amerika nastavi politiku sankcija prema Rusiji, a koje udaraju i na evropske države, mi smo spremni da reagujemo i vratimo SAD istom merom.

Kao rezultat toga, sankcije prema Rusiji su u značajnoj meri odbačene. Isto tako, Kongres SAD se obavezao da će primeniti samo one kaznene mere sa kojima se usaglase svi partneri Vašingtona. A ja verujem da mi zaista i dalje jesmo partneri Amerike - naglasio je Junker, koji je, i nakon što je Kongres pre deset dana izglasao novi antiruski zakon, upozorio američku administraciju da mora da pruži garancije Briselu da taj akt neće naneti štetu evropskim energetskim gigantima koji posluju s ruskim kompanijama.

- Mi smo spremni da u svakom trenutku odgovorimo. Moramo da štitimo naše interese - poručio je šef Evropske komisije, koji veruje da je Vašington shvatio da bi ga mnogo koštalo da se zameri EU - jednom od najvećih partnera u novijoj istoriji. 


U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp je nastavio svoj rat sa Kongresom, nakon što je i sam potpisao zakon o novim sankcijama Rusiji. To je on, međutim, praktično bio primoran da uradi jer njegov eventualni veto na sporni akt ne bi zaustavio primenu ekonomskih kaznenih mera, s obzirom na to da bi kao predsednik bio nadglasan u Kongresu. Zbog toga je Tramp optužio Donji dom parlamenta da je kriv za zastrašujuće loše odnose Amerike sa Rusijom, što su analitičari SAD ocenili kao dosad neviđenu praksu na američkoj unutarpolitičkoj sceni.
Podsetimo, nove američke sankcije pre svega nanose ogromnu štetu ruskom energetskom sistemu, a posebno bi trpele državne kompanije, poput "Rosnjefta". Međutim, upravo taj gigant sarađuje sa nekim od najvećih energetskih partnera iz Evrope, i to na projektima poput "Severnog toka 2". Time bi i te firme trpele šamare. Zbog toga je Brisel ustao protiv SAD, a posebno se pobunila Nemačka, kojoj bi projektom "Severni tok 2" bilo omogućeno direktno dopremanje ruskog gasa.
Inače, rat sankcijama je juče nastavljen i na Dalekom istoku, nakon što je Savet bezbednosti UN jednoglasno doneo odluku o uvođenju novih kaznenih mera Severnoj Koreji. Tu odluku čak su podržali i predstavnici Rusije i Kine, jedinih partnerskih država severnokorejskog lidera Kim Džong Una, što je oduševilo Trampa. Pjongjang se, međutim, još nije oglašavao po tom pitanju, iako će nove sankcije da ih, kako se procenjuje, koštaju jednu milijardu dolara. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading