DOGOVORILI SE: Zamrzava se trgovinski rat, uz ovaj uslov

Autor: b92.net

Svet

02.12.2018

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping saglasili su se da ne pooštrovaju trgovinski rat i obećali da se uzdržavaju od uvođenja novih tarifa za 90 dana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Na samitu lidera G20 u Buenos Ajresu

Obećanje dolazi u momentu kada dve najveće ekonomije na svetu pregovaraju o trajnom sporazumu.

 Primirje između SAD-a i Kine sklopljeno je nakon subotnje večere između Trampa i Sija na marginama samita Grupe 20 u Argentini, od koje se mnogo i očekivalo. Lideri su pristali da zaustave uvođenje novih tarifa i intenziviraju svoje trgovinske pregovore, rekao je kineski ministar inostranih poslova Vang Ji novinarima u Buenos Ajresu. 


- Obe strane veruju da je principijelni sporazum postignut između dva predsednika efikasno sprečio dalje širenje ekonomskih problema između dve zemlje - rekao je on. 

Bela kuća nazvala je taj sastanak "veoma uspešnim", rekavši da će SAD ostaviti postojeće tarife na 200 milijardi dolara kineske robe na 10 odsto i da će se uzdržati od povećanja te stope na 25 odsto, kako je planirano 1. januara. 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

U zamenu za taj ustupak, SAD žele odmah da započnu razgovore o onome na kinesku trgovinsku praksu na koju Tramp ima najveće žalbe, a to su krađa intelektualne svojine, necarisnke barijere i sajber krađe. Posle 90 dana, ako nema napretka u pogledu strukturne reforme, SAD će podići te carine na 25 odsto, poručeno je iz Bele kuće. 


Kina je takođe pristala da poveća nabavku poljoprivrednih i industrijskih roba kako bi smanjila trgovinski deficit sa SAD. 

- Ovo je bio neverovatan i produktivan sastanak sa neograničenim mogućnostima kako za SAD, tako i za Kinu - rekao je Tramp u izjavi.

- Velika mi je čast da radim sa predsednikom Sijem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading