ISPOVEST: Život u prestonici ISIS-a (VIDEO)

Autor: Index.hr

Svet

03.08.2017

11:12 >> 07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nuršadrina Kairadanija iz Indonezije imala je samo 17 godina kada je nagovorila celu porodicu da odu u Siriju i pridruže se ISIS-u, javlja Associated Press.

RepublikaFoto: skrinšot/jutjub
Život u ISIS-u

Sve informacije o ISIS-u pronašla je na internetu, a militanti su tvrdili da će im "pružiti sve potrebno za život", uključujući otplaćivanje porodičnih dugova, besplatnu zdravstvenu negu za devojke i
obrazovanje. Pozvali su ih da "žive u savršenom muslimanskom društvu, kakvo bi ono trebalo da bude"

Većina članova porodice ostvarila je plan i kroz Tursku stigla u Al-Raku, ali su ubrzo nakon toga shvatili da su pogrešili. Slobodne žene i devojke bile su prisiljene na udaju za teroriste, a svi muškarci su morali da se pridruže borcima.

Kairadanija je u dve godine pretrpela smrt bake i strica, a porodica se razdvojila dok je pokušavala da pobegne. Uspela je s majkom, dvema sestrama i njihovim sinovima doći do izbegličkog kampa koji su otvorili Kurdi. Njen otac i četvorica bratića zatvoreni su i istražuje se zbog povezanosti s ISIS-om.

Kairadanija je ispričala da su muškarci u Al-Raki prisiljeni da pohađaju kurs o borbi za ISIS, a ako odbiju da se pridruže vojsci završe u zatvoru. Žene i devojčice smeštene su odvojeno od muškaraca i ne smeju kontaktirati ni s muškim članovima porodice.

"Krivim sebe za sve"

Takođe je izjavila da su žene agresivne i među njima često dolazi i do fizičkih napada, a militanti mogu da odaberu bilo koju za suprugu, čak i ako se nisu upoznali. Dodala je da je jednogodišnje dete njene sestre stavljeno na popis "dostupnih slobodnih supruga".

"To je ludo. ISIS želi samo tri stvari: žene, novac i moć. Ponašaju se kao bogovi i stvaraju vlastite zakone. Jako su daleko od onoga što islam predstavlja", rekla je Kairadanija i dodala da se užasno kaje zbog svoje odluke o odlasku u Siriju.

"Bila sam jako glupa i naivna. Krivim sebe za sve. Nadam se da će Bog prihvatiti moje pokajanje. Ovaj put nije odlazak na odmor. To je opasan, opasan put", završila je izlaganje vidno uplašena. 

Video možete pogledati ovde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading