Protesti protiv Saudijskog princa: Bin Salman izviždan u Tunisu

Autor: Tanjug

Svet

27.11.2018

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman doputovao je danas u Tunis, saopštili su izvori u tuniskom predsedništvu, dok su stotine Tunišana organizovale prve proteste u arapskom svetu protiv njega zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti protiv Salmana

Princ se u Tunisu suočava sa nečim što ne viđa često - gnevom javnosti, navodi AP.

Nekoliko sati uoči njegovog dolaska, više od 200 demonstranata osudilo je njegovu posetu, drugog dana protesta u tuniskoj prestonici, u trenutku kada je međunarodna zajednica zabrinuta zbog ubistva Kašogija.

Uzvici "Tunis nije na prodaju" odjekivali su glavnom avenijom Tunisa na današnjem skupu aktivista, pri čemu su neki palili saudijsku zastavu, dok su drugi mahali testerama, prenosi američka agencija.

Na sedištu sindikata tuniskih novinara okačen je transparent sa likom princa koji je prikazan sa testerom kojom se režu kosti.

Juče se oko 200 demonstranata okupilo na istom mestu sa porukom da princ prestolonaslednik Saudijske Arabije nije dobrodošao u toj severnoafričkoj zemlji.

 

 

Očekuje se da će princ diskretno provesti nekoliko sati u Tunisu, gde će se sastati sa predsednikom u njegovoj rezidenciji na periferiji prestonice, navodi američka agencija.

Kabinet tuniskog predsednika saopštio je da ta zemlja osuđuje ubistvo Kaošogija i želi punu istragu o tome, ali da ne želi da se to pitanje koristi za destabilizovanje Saudijske Arabije. 

Na turneji izvan zemlje prvi put otkako je Kašogi ubijen, saudijski princ prestolonaslednik obilazi arapske saveznike pre nego što će, kasnije ove nedelje, prisustvovati samitu G20 u Argentini.

Turski zvaničnici tvrde da je Kašogijevo telo raskomadano u saudijskoj ambasadi u Istanbulu prošlog meseca, dok saudijske vlasti za njegovo ubistvo krive niže rangirane zvaničnike za koje navode da su prekoračili svoja ovlašćenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading