Varufakis se vraća u politiku: Biće kandidat na izborima za Evropski parlament

Autor: Tanjug

Svet

25.11.2018

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis vraća se u politiku, ali preko Nemačke, preneo je Rojters. Varufakisa je njegov panevropski "Pokret za demokratiju u Evropi 2025." danas u Berlinu odabrao kao kandidata na izborima za Evropski parlament u maju sledeće godine, navodi Rojters, dodajući da je Pokret osnovan 2016. godine sa idejom da "demokatizuje" Evropu.

Janis Varufakis

- Prihvatam nominaciju, jer ona predstavlja trans-nacionalne politike koje su nam neophodne u Evropi - rekao je Varufakis posle nominacije, predstavljajući slogan "Evropsko proleće".

On je prisutnima poručio da mu se pridruže na panevropskom putovanju ka demokratiji u Evropi i Nemačkoj kao preduslov za prosperitet i autentičnu demokratiju.

Varufakis je u februaru 2016. predstavio u Berlinu svoj panevropski politicki pokret "Pokret za demokratiju u Evropi 2025" (Diem25), ciji je cilj, kako je tada istakao, demokratizacija kontinenta.

Varufakis je javnosti postao poznat po izrazitom protivljenju merama štednje u Grčkoj, a opisao ih je kao "fiskalno davljenje".

 

 

Često se dok je bio ministar, podseća Rojters, sukobljavao sa tadašnjim nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom, poručivši da su centristi u Nemačkoj u opasnosti zbog mera štednje.

- Na papiru, Nemačka se davi u novcu... ali nemački narod je žrtva istih mera štednje kao i ostatak Evrope. Rezultat je manjak investicija - rekao je danas Varufakis.

On je podneo ostavku na mesto ministra finansija Grčke 2015. godine zbog mera štednje koje su propisane Atini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading