JUNKER: Odlazak Velike Britanije iz EU je tragedija

Autor: Republika

Svet

25.11.2018

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas po dolasku na samit lidera EU u Briselu, na kojem treba da bude usvojen nacrt sporazuma o Bregzitu, da je odlazak Velike Britanije iz članstva u Uniji "tragedija".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žan Klod Junker

"To je tužan dan", rekao je Junker i dodao da napuštanje jedne zemlje kao što je Velika Britanija iz članstva u EU nije "trenutak za slavlje, već tužan trenutak, to je tragedija".

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije izjavio je uoči samita da će EU ostati "partner i prijatelj" s Velikom Britanijom posle njenog istupanja iz članstva u Uniji.

Barnije je rekao da je tokom "veoma teških i složenih pregovora" uvek radio "sa, a nikad protiv Velike Britanije". Evropski pregovarač je pozvao da "sada svi preuzmu odgovornost" pošto je još neizvesno da li će britanski parlament glasati za nacrt sporazuma.


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je pred samit da Bregzit pokazuje "krhkost" EU kojoj je potrebno oživljavanje. "To je ozbiljan trenutak za EU", rekao je Makron i dodao da je s Londonom postignut "dobar dogovor".

Brisel i London su posle 17 meseci teških pregovora postigli sporazum koji treba još da ratifikuju Evropski parlament kao i parlament Velike Britanije pre nego što Bregzit stupi na snagu 29. marta 2019. godine.


Lideri EU će danas na samitu u Briselu pored nacrta sporazuma o Bregzitu usvojiti i političku deklaraciju o osnovama budućih veza izmedju dve strane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading