(FOTO, VIDEO) Gori Pariz! Žestoki sukobi zbog poskupljenja goriva: Demonstranti kamenicama, policija suzavcem

Autor: Tanjug

Svet

24.11.2018

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Parizu je došlo do nasilja i sukoba između policije i učesnika protesta protiv povećanja poreza na gorivo - demonstranti su policiju gađali kamenjem i drugim predmetima, a policija je odgovorila upotrebom suzavca i vodenih topova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žestoko: Sukobi u Parizu

Pariska policija ispalila je suzavac i koristila vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su, gnevni zbog povećanja cena goriva i ekonomske politike predsednika Emanuela Makrona, pokušali da dođu do Jelisejskih polja.

"Radili" pendreci"

Policija je u pokušaju da zaustavi demonstrante, u pojedinim trenucima učesnike tukla pendrecima.

Učesnici protesta spalili su velike šperploče i drugi materijal na sred nekoliko ulica u centru Pariza, što je izazvalo velike oblake dima. 

Prema najnovijim podacima Uprave policije, uhapšeno je osam osoba zbog gađanja policajaca raznim predmetima, prenosi "Figaro".

Ranije danas, pariska policija je saopštila da su među okupljenim demonstantima uočene "rizične grupe" i da su incidenti vezani za prisustvo, u pročelju kolone, "stotina članova ultradesnice koji uznemiravaju snage reda".

Neki demonstranti pevaju nacionalnu himnu, dok drugi nose transparente s pozivima Makronu da podnese ostavku i sa porukama "gneva Francuske", među kojima je i poruka "Smrt porezima".

 

3.000 policajaca

Bezbednosne snage su uoči protesta bile zabrinute da bi krajnje levičarski i krajnje desničarski ekstremisti mogli da se infiltriraju među demonstrante, kao i pripadnici bandi iz predgrađa i takozvani "blek-bloks" - ekstremističke protestne snage.

Povodom današnjih protesta zbog povećanja cena goriva i poreza generalno, koje demonstranti u fluorescentnim žutim prslucima nazivaju "drugim činom" demonstracija održanih pre nedelju dana, francuske vlasti su rasporedile 3.000 pripadnika bezbednosnih snaga kako bi sprečile eventualne nerede.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading