Prva izjava novog šefa Interpola

Autor: Tanjug

Svet

21.11.2018

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Interpol je na mesto novog predsednika izabrao Kim Džong Janga (57) iz Južne Koreje nakog glasanja na Generalnoj skupštini u Dubaiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim Džong Jang

Kim je u izbornoj trci pobedio veterana ruskih bezbednosnih službi Aleksandra Prokopčuka, čijem izboru su se oštro suprotstavile SAD, Velika Britanija i druge evropske zemlje. Kimova pobeda pokazuje da je osvojio najmanje dve trećine glasova na Generalnoj skupštini, tačnije 60,5 odsto glasova.

- Naš svet se suočava sa promenama bez presedana koje predstavljaju velike izazove za javnu sigurnost i bezbednost. Kako bismo ih prevazišli, potrebna nam je jasna vizija: moramo da gradimo mostove budućnosti - rekao je Kim na Generalnoj skupštini.

Kim Džon Jang je do današnjeg izbora bio vršilac dužnosti predsednika i potpredsednik Interpola. Na novoizabranoj funkciji služiće u naredne dve godine, do 2020, kada se završava četvorogodišnji mandat njegovog prethodnika, Menga Hongveija, koji je pritvoren u Kini u sklopu antikorupcijske čistke.

Južnokorejac je radio u policiji više od 20 godina pre nego što se penzionisao 2015. godine. Bio je na čelu policije najnaseljenije pokrajine u Južnoj Koreji - Kjongi-do.

Mun Džae In, predsednik Južne Koreje, čestitao je Kimu na tome što je postao prvi Južnokorejac koji se nalazi na čelu Interpola.

- Veoma smo ponosni. Ja, zajedno sa našim ljudima, šaljem čestitke - napisao je Džae In na Tviteru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading