Dodik pred formalno preuzimanje dužnosti: U Sarajevo idem na privremeni rad kao funkcioner RS

Autor: Tanjug

Svet

17.11.2018

23:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima Bosne i Hercegovine treba da budu jedna reprezentacija, u kojoj ni na klupi neće biti mesta za one koji svakog dana ne daju sav svoj maksimum za interese naroda i entiteta koji ih je delegirao za rad u Sarajevu", izjavio je za "Politiku" novoizabrani član Predsedništva BiH iz RS, Milorad Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

Dodik će u ponedeljak položiti zakletvu u Skupštini RS, a dan kasnije će to isto uraditi u Sarajevu i formalno preuzeti novu dužnost.

On će, kako kaže, početi sa revizijom zalaganja kadrova u Sarajevu za srpske interese i novom praksom odnosa s diplomatama. Pod posebnom pažnjom, kako kaže, biće mu obaveštajna i bezbednosna oblast.

Krivicu za loše međuetničke odnose i nagomilano nepoverenje u BiH pripisuje "stranom faktoru" i antidejtonskim rešenjima koja su nametali.

- Iniciraću ukidanje antiustavnih zakona, moj zadatak jeste da ukažem da je deo međunarodne zajednice nametanjem zakona determinisao politički sistem antidejtonskim rešenjima koja se pokazuju kao nefunkcionalna - rekao je Dodik za "Politiku".

 

 

Ubeđen je u to da BiH ne treba ovolika i preskupa vojska, koja bi se "raspala" u slučaju bilo kakavih nereda. 

Za sebe kaže da je u Sarajevu samo na privremenom radu, a da je ustvari funkcioner Republike Srpske gde je i izabran.

- Sva politika u BiH, kao i monetarna politika, stavljaju se u funkciju tuđih interesa. Zahtevi Evropske unije u procesu pridruživanja idu direktno na štetu naše privrede. Privatizacija spovedena pod pritiskom stranaca devastirala je život u BiH. Ako nema želje da se to menja, ne vidim svrhu funkcionsanja BiH - rekao je Dodik, porucivši onima koji "brinu" zbog njegovog dolaska u Sarajevo da će se ponašati "veoma ustavno".

Napominje i da će ga u Sarajevu obezbeđivati ljudi u koje ima poverenja, a to je Policija RS i da mu ne treba obezbeđenje sa nivoa BIH.

- Zar da me obezbeđuje SIPA koja je pre tri meseca htela da me hapsi. Poverenje imam isključivo u policiju RS - rekao je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading