Stari pajtosi pomogli bivšem makedonskom premijeru da izbegne zatvor: Albanci ilegalno prebacili Gruevskog u Mađarsku!

Autor:

Svet

15.11.2018

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je čak 10 godina, od 2006. do 2016. vodio vladu u Skoplju, pobegao je ilegalnim putem preko Albanije u Mađarsku kako bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

RepublikaFoto: Tanjug/Ap
Nikola Gruevski

To je juče otkrio list Politika, navodeći da je Gruevski, koristeći lažni pasoš, s obzirom na to da mu je njegov oduzet još 3. jula 2017, noću prešao makedonsko-albansku granicu i otišao u Tiranu. Tamo je, kako se navodi, prihvaćen u ambasadi Mađarske, da bi narednog dana ujutru avionom i otišao u tu zemlju. Takav rasplet misterioznog nestanka čoveka koji je optužen za korupciju i zloupotrebu premijerskog položaja kupovinom blindiranog mercedesa vrednog 600.000 evra podstakao je brojne medije da podsete na bliske dugogodišnje veze Gruevskog sa Albancima.

Tako je 2007, godinu dana pred vanredne parlamentarne izbore, tadašnji premijer Gruevski obećao Aliju Ahmetiju, predsedniku albanske partije u Makedoniji, da će, ukoliko on uđe sa njegovom VMRO-DPMNE u koaliciju, on (Gruevski) podstaći donošenje zakona o socijalnoj pomoći bivšim pripadnicima OVK. Takođe, obećavao je albanskim političarima uvođenje njihovog jezika na svim nivoima, kao i osam ministarskih mesta, među kojima i MUP. Navodno je za njih rezervisao i mesto predsednika Sobranja.

 

RepublikaFoto: Tanjug
Saša Janković

Janković i na slučaju "Gruevski" skuplja jeftine poene

Osnivač srpskog opozicionog Pokreta slobodnih građana Saša Janković, poznat po brojnim izmišljotinama radi skupljanja jeftinih političkih poena, iz istog razloga je komentarisao i slučaj "Greuvski" insinuirajući da bi Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić mogli da imaju veze sa ilegalnim odlaskom Nikole Greuvskog u Mađarsku.

- Koja je uloga Srbije u begu Gruevskog od pravde u Makedoniji? Pomaže li mu Vučić misleći i na sebe? - napisao je Janković na Tviteru.

Inače, njegov odlazak u Mađarsku, koji je sam obelodanio na Fejsbuku u utorak, izazvao je pravi haos na relaciji Skoplje-Budimpešta. Tako su juče telefonom razgovarali mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov. Sijarto je, pritom, objasnio da je zahtev Gruevskog da dobije politički azil u Budimpešti pravno, a ne političko pitanje, te da se Mađarskoj ne može uzeti za zlo ukoliko ga odobri. Međutim, juče se po pitanju njegove sudbine oglasio i američki Stejt department komentarom da Gruevski mora da odgovara u Makedoniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading