Izbegao sud: Monstrum koji je pobio trojicu srpske braće slobodno šeta Hrvatskom!

Autor: novosti.rs

Svet

22.10.2018

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdenko Grbavac, pedesetjednogodišnji Hrvat protiv koga je Sud BiH potvrdio optužnicu za zločin protiv čovečnosti na području Konjica, u utorak, 16. oktobra, nije se pojavio na Sudu BiH, gde je trebalo biti održano ročište o merama zabrane za Grbavca, kažu u Sudu BiH.

Foto: Ilustracija

Umesto optuženog Grbavca na ročištu se pojavio njegov advokat Davor Šilić, koji je rekao da bi se njegov klijent pojavio uz određena uslovljavanja.

- On će doći na suđenje ukoliko mu budu ukinute mere zabrane i ako mu bude vraćen pasoš - izjavio je advokat Šilić.

Mere zabrane

Mere zabrane koje je Sud izrekao Grbavcu prilikom puštanja iz pritvora tiču se zabrane napuštanja Ljubuškog, mesta koje je prijavio kao mesto boravka u BiH, i oduzimanja hrvatskog i BiH pasoša.

Pored Grbavca optužen je i Željko Šimunović (54), zbog sumnje da su kao pripadnici Hrvatskog veća odbrane krajem maja 1992. godine u Bradini streljali braću Slobodana i Velimira Živaka, i Vasu Vujčića.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, Grbavac i Šimunović su naoružani automatskim oružjem iz kolone izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti u mestu Bradina.

- Zarobljene civile su odveli u pravcu pravoslavne crkve u Bradini, gde je Grbavac u dvorištu jedne kuće, pucajući iz vatrenog oružja, lično ubio trojicu muškaraca srpske nacionalnosti - stoji u optužnici Tužilaštva BiH.

Mučio i tukao Srbina

Pored ovoga Šimunoviću Tužilaštvo BiH na teret stavlja da je učestvovao i u mučenju i premlaćivanju jednog zarobljenika srpske nacionalnosti.

Grbavac je uhapšen 15. januara na granici između BiH i Hrvatske, nakon čega je u pritvoru proveo tri meseca. Sud BiH prihvatio je jemstvo i Grbavac je pušten iz pritvora, nakon čega je pobegao u Zagreb, gde živi od 1993. godine.

SUDSKO VEĆE BEZ SRBA

Tročlano veće Suda BiH koje čine Bošnjaci Enida Hadžiomerović i Mediha Pašić, i Darko Samardžić iz reda ostalih, sudi Grbavcu i Šimunoviću. Iako su u predmetu oštećeni Srbi, odgovorni u Sudu BiH nisu se potrudili da u Sudskom veću bude barem jedan član iz reda srpskog naroda.

Optuženi Grbavac koji je za ratne zasluge dobio čin pukovnika HVO, zet je Bože Ljubića, poslanika u Saboru Hrvatske i predsednika Glavnog veća Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Predsednik Udruženja Konjičana RS Zoran Pologoš izrazio je ogorčenje zbog odluke Suda da Grbavca pusti iz pritvora i da se brani sa slobode.

- Nerazumljiv je postupak pravosudnih organa da iz pritvora puste čoveka za koga ima dovoljno dokaza da je počinio delo koje mu se stavlja na teret, uprkos spoznaji da on odavno živi u drugoj državi i da će sigurno učiniti sve da bude nedostupan pravosuđu BiH, što se na kraju i potvrdilo. Za takve propuste neko mora da odgovara. I to nažalost nije prvi put, da ubice beže od pravde - rekao je Pologoš.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miki

23.10.2018 06:59

Tako i treba!