Ovako Zaev kupuje opoziciju da prihvati promenu ustava: Pomilovaću sve koji glasaju za moj predlog

Autor:

Svet

15.10.2018

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonski premijer Zoran Zaev pokazao je u parlamentu svoje zemlje Sobranju kako on "trguje" u politici kada je obećao pomilovanje poslanicima opozicione VMRO DPMNE, kojima se sudi za nerede u tom zdanju 27. aprila prošle godine, a u zamenu za to da prihvate predlog promene Ustava.

RepublikaFoto: Tanjug
Spreman na sve samo da uđe u NATO: Zoran Zaev

- Sada je trenutak da oprostimo. Svi znamo da je vrhunac podela i mržnje bio 27. aprila. Krvave slike poslanika obišle su svet. Evo šanse za praštanje. Znam da sve ima cenu i ja sam spreman da je platim - rekao je Zaev, obraćajući se članovima Sobranja na dan kada se u tom telu, kako ocenjuju mediji, održavala istorijska sednica.

Edmond Ademi: Premijer je samo govorio o pomirenju, ne amnestiji

Naime, na njenom dnevnom redu nalazila se samo jedna tačka - vladin predlog za izmenu i dopunu Ustava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Narod odbacio njihov dogovor: Zaev i Cipras

Cilj je, podsetimo, da Zaev ispuni svoju nameru da zakonodavno telo njegove zemlje prihvati Prespanski sporazum, koji je on početkom leta potpisao sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

Prema tom dokumentu, zemlja naših južnih suseda trebalo bi da se ubuduće zove Republika Gornja Makedonija, čime bi bio rešen dugogodišnji spor na relaciji Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonije. Ona bi tako mogla nesmetano da postane članica NATO i EU.

BROJ: 9 glasova poslanika fali Zaevu da progura svoju ideju

Međutim, Zaev, otkad mu je propao referendum o tom pitanju jer su građani masovno bojkotovali glasanje o tome da li su za promenu imena zemlje, pokušava uporno da svoju politiku progura u parlamentu.

Za to mu fali devet glasova poslanika, koje ona sada pokušava po svaku cenu da pridobije. S tim u vezi je Edmond Ademi, ministar bez portfelja u makedonskoj vladi, naglasio kako Zaev nije nudio amnestiju u zamenu za glasove opozicionih poslanika, već da je samo govorio o pomirenju.

Inače, pojedincima osuđenim za nasilje u Sobranju, a među kojima su i neki pripadnici VMRO DPMNE, preti i do 15 godina robije.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading