DODIK: Komšić i Džaferović će uneti RATNU POLITIKU!

Autor: Tanjug

Svet

13.10.2018

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoizabrani član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da će novoizabrani članovi ove institucije Šefik Džaferović i Željko Komšić uneti "svoje ratne politike" u Predsedništvo.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

- Jasno je da oni unose svoje ratne politike, a pogotovo Komšić, koji smatra da je njegov pogled na BiH jedini moguć. Naravno da nije. Ustavna pozicija BiH su dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to bi trebalo jasno da bude ispoljeno i vidljivo u ovoj zemlji - rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Komentarišući informaciju o ratnoj prošlosti ova dva člana Predsedništva BiH, Dodik kaže da je ta prošlost nešto što bi trebalo da tretiraju pravosudne institucije koje ne rade svoj posao, a istovremeno su i neustavne.


- Ustav je neprikosnoven dokument. Sva druga dokumenta trebalo bi da budu izvedena iz Ustava. Naravno da je to otežavajuća priča kada je reč o ratnoj prošlosti - naveo je Dodik i napomenuo da su, što se tiče ratne prošlosti, te stvari morale odavno biti rešene i odgovorni procesuirani.

On očekuje da kolektivno rukovodstvo BiH radi u skladu sa Ustavom i smatra da ukoliko se svi budu pridržavali ovoga neće biti problema u radu Predsedništva BiH.

- Predstavljaću srpski narod i Republiku Srpsku i moj stav će biti vrlo jasan o svim pitanjima koja budu na dnevnom redu. Republika Srpska je je primarna u mojoj političkoj agendi i ništa drugo. Ukoliko bude moguć dogovor Predsedništvo BiH će funkcionisati, a ukoliko ne bude - šta da radimo - kategoričan je Dodik.
RepublikaFoto: Printskrin/N1
Željko Komšić

Na pitanje da li očekuje da će biti opstrukcija, Dodik kaže da je opstrukcija već urađena urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.


- Sada imamo ustavni tekst koji je jasan i sasvim drugu praksu koja je nastala kršenjem mnogih odredaba tog ustava. Kao razumni ljudi morali bismo da vratimo stvari u ustavne okvire. Nije ustavno da visoki predstavnik nametne zakone i iako parlament BiH donese neki zakon, a da nije u skladu sa Ustavom, kao što je Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je podsetio i da je Džaferović u ratu bio načelnik Centra bezbednosti Zenica, koja je bila i zona Sakiba Mahmuljina gđe je delovao ozloglašeni odred "El mudžahid", koji je odsecanjem glava pobio na desetine Srba.

- Definitivno je Džaferović imao odgovornost, a postoje dokazi i izjave pojedinaca da su neposredno pored njega ubijali Srbe i da nije reagovao - rekao je Dodik.

On je naveo da je Džaferović, kao načelnik Centra, zataškavao podatke o zločinima odreda "El Mudžahid" i da do procesa protiv njega nikad nije došlo, iako je u ratnom periodu odobravao državljanstvo mudžahedinima u BiH koji su bili u tom odredu.

Dodik kaže i da se sumnja da je obiman deo dokumentacije sklonjen i da je upravo Džaferović to učinio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading