OPASNO! NASTAVLJA SE ŠIRENJE NATO: Alijansa gradi bazu u Albaniji

Autor: Tanjug

Svet

12.10.2018

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanska baza u Kučovi, koja je već dugo vremena "groblje aviona" koji su nekada bili deo avijacije, postaće nova vazduhoplovna baza NATO. Kako prenosi Rojters, albanski migovi - uglavnom kineske i ruske proizvodnje ne lete još od 2005. godine, dok albanski vazdušni prostor nadgledaju Italija i Grčka.

Foto: Ilustracija

To je, kako navodi agencija, dovelo do ekonomskog pada u i oko Kučove, grada koji se još nazivao i "Staljinov grad" tokom komunističkog perioda.

- Baza je prvi potpis NATO-a na Zapadnom Balkanu, jer će Kočovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu NATO-a za ovaj region - izjavila je albanska ministarka odbrane Olta Džaka.


Prema njenim rečima, za prvu fazu radova NATO će izdvojiti 50 miliona evra, kako bi se Kučova pretvorila u bazu za opremu, logistiku, treninge i vežbe.

Kako se navodi, Albanija smatra da zaslužuje transformaciju stare baze, kako bi doprinela održavanju stabilnosti u regionu i mirovnim misijama NATO-a širom sveta.

- Region u celini je ušao u proces nepovratne evroatlantske integracije - rekla je Džaka.

Bazu su 50-ih godina prošlog veka osmislili sovjetski inženjeri koji su ispod piste postavili dinamit kako bi je razneli u slučaju da padne u neprijateljske ruke.

- NATO baza će povećati odbrambene kapacitete zemlje, a strani investitori će imati više poverenja u Albaniju. To će biti dobro i za porast zaposlenosti u tom kraju - rekao je penzionisani komandant vazduhoplovstva Klement Alikaj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading