FIJASKO ZA FIJASKOM: Zapad doživeo dva ubedljiva poraza u samo nedelju dana

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

09.10.2018

00:44

Za samo nedelju dana propast referenduma u Makedoniji i pobeda Milorada Dodika na izborima u Bosni i Hercegovini svakako znače poraz Zapada, ali to još nije dovoljno da bi se balkansko klatno okrenulo na drugu stranu.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Zapad se baš upinjao da fijasko "evroatlantskog“ referenduma u Makedoniji krsti kao pobedu, ali toliku maštovitost u slučaju pobede Milorada Dodika za srpskog člana predsedništva Bosne i Hercegovine teško da će pokazati.

Naprosto, još aktuelni predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a je, prema zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije, ubedljivo iza sebe ostavio rivala Mladena Ivanića iz Saveza za pobjedu, u koga je Zapad polagao velike nade.

Neuspeh EU

S obzirom na to koliko je uložio u uspeh opcija koje su se pokazale neuspešnim, i to sve u razmaku od nedelju dana, makedonski referendum i opšti izbori u BiH komotno bi se mogli smatrati porazom Zapada. To je i ocena Slobodana Jankovića sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

- Ovo je pre svega poraz politike Brisela, politike EU. Naravno, mislim na rezultat referenduma u Makedoniji, kao i rezultat izbora u BiH, odnosno posebno u RS. Drugo, što je dodatno poražavajuće po arhitekte savremene Bosne jeste i kriza koja postoji od ranije, ali je dodatno naglašena sa ovim izborima, u odnosima između Hrvata i Bošnjaka - ističe Janković za Sputnjik.

On objašnjava da je neuspeh doživeo naglašeni pritisak EU da se stvari na Balkanu preurede, da se, kako kaže, ta siva zona koju čine Srbija, Makedonija, BiH, pa delimično i Albanija, iako je članica NATO-a, drugačije prekomponuju, sa stanovišta EU i posebno Nemačke.

Sagovornik Sputnjika podseća da je od početka 2015. Nemačka bila posebno zainteresovana da upravo na Balkanu naglašeno sprovodi svoju politiku ili da nameće politiku EU. Pokazalo se, ocena je Jankovića, da je upravo tu doživela najveći krah.

Uostalom, i današnji mediji, pozivajući se na diplomatske izvore u Berlinu, prenose da je propast referenduma u Makedoniji uzdrmao nemačku kancelarku Angelu Merkel, kao i da su njena strahovanja od ishoda opštih izbora u BiH, posebno onih u RS, bila opravdana.

Balkan i NATO

Na pitanje u kojoj meri je to i poraz SAD, Janković ukazuje da su one definitivno zainteresovane da u NATO uteraju sve zemlje Balkana, što je politika NATO-a, ali i dalje, očigledno, i politika SAD.

- Sve to je uzdrmano referendumom u Makedoniji, donekle i rezultatima u BiH. Jasno je, dokle god postoji politika koja je usmerena na saradnju sa Beogradom, dakle saradnju Srbije i RS i njihovu dobru saradnju sa Ruskom Federacijom, dotle nema ništa od politike zaokruživanja NATO-a na balkanskom poluostrvu - zaključuje Janković.

Komentari (0)

Loading