MICKOSKI: Ako Zaev ne podnese ostavku, PRETI NAM RAT

Autor: informer.rs, Republika

Svet

04.10.2018

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najuticajnija opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE upozorila je da će u zemlji izbiti rat ako premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) hitno ne podnese ostavku zbog neuspelog referenduma. Nacionalistička VMRO-DPMNE ne želi vanredne izbore, već traži prelaznu vladu, koja bi zemlju vodila godinu dana - do izbora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šef VMRO-DPMNE: Hristijan Mickoski 

Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski sazvao je hitan sastanak Glavnog odbora stranke da bi sa najvišim partijskim zvaničnicima razgovarao o mogućim scenarijima.

- Zoran Zaev mora da podnese ostavku da bi se formirala prelazna vlada koja bi u jednogodišnjem periodu vodila zemlju i spremila izbore. Sada, prevremeni izbori ne vode ničemu jer nijedna od stranaka neće dobiti dvotrećinsku većinu u skupštini, potrebnu za izmenu ustavnih amandmana. Sve ankete pokazale su da bi, u slučaju izbora, vlast formirale koalicije oko SDSM ili oko VMRO-DPMNE, a sve to ukazuje na ulazak u još dublju političku i ekonomsku krizu - poručili su iz partije.

Oni su upozorili da, ako Zaev odbije da odstupi, Makedonija ulazi u ozbiljnu političku krizu.

- U 2019. nas očekuje još veća kriza. Mogući su i najgori scenariji. Svi strepimo - naveli su u VMRO-DPMNE.

U međuvremenu bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da otpočnu novi pregovori sa Grčkom, koji ne bi podrazumevali izmenu ustava Makedonije.

- Izbori nisu rešenje već produbljivanje krize - kažu VMRO-DPMNE i ističu da je nekoliko poslanika SDSM već najavilo neposlušnost ukoliko ta stranka predloži u parlamentu usvajanje ustavnih promena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading