Makedonija bi u JANUARU mogla da pristupi u NATO!

Autor: Republika

Svet

02.10.2018

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregovori o stupanju Makedonije u NATO su već počeli i mogu biti završeni do januara 2019. godine, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na brifingu u Briselu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zastava Makedonije

- Pregovori o stupanju su već počeli i ja očekujem da možemo da ih završimo do januara naredne godine - rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanaka ministara odbrane država-članica NATO-a koji će početi sutra.

Za Makedoniju nema drugog puta u NATO, osim prihvatanja sporazuma o promeni imena zemlje, dodao je Stoltenberg i naglasio da izlaznost na referendumu nije bila tako visoka kako se očekivalo, ali je izbor bio „za“.

- Razgovarao sam juče s premijerom Zoranom Zaevim i ostaćemo u bliskom kontaktu - rekao je generalni sekretar NATO-a.

Podsećamo, referendum koji je održan 30. septembra, a na kojem su se Makedonci izjašjavali o ulasku u NATO i EU, propao je jer na glasanje izašlo tek 36 odsto upisanih na birački spisak.

Da bi se referendum smatrao uspešnim, bilo je potrebno da glasanje izađe 50 odsto upisanih birala plus jedan. Od izašlih 91 odsto je glasao za promenu imena Makedonije i ulazak u EU i NATO.

Upravo promena imena bio je uslov za ulazak Makedonije u NATO i EU. Ukoliko Makedonija uđe u NATO postaće 30. članica Severne Alijanse.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading